Vad gör vi?
måndag 28 december 2009
Grattis Lena Thoresson!
tisdag 22 december 2009
Nytt år för medlemskap!
tisdag 8 december 2009
Kummin.

Gulasch:
800 gr högrev
2 st gullök grovt skuren
3 st rödpaprika grovt skuren
200 gr stark korv i skivor
2 tsk kummin stött
1 msk paprikapulver
1 tsk timjan stött
1 msk tomatpuré
1msk socker
3 klyftor vitlök riven
4 dl rödvin
2,5 msk oxbuljong
1,6 L vatten
salt & svartpeppar
2 st lagerblad
Tärna köttet i 3 cm bitar & bryn det. Skiva löken & fräs hälften med paprikapulver, vitlök, timjan & svartpeppar. Fräs ytterligare med tomatpuré innan vin, buljong & vatten tillsätts. Krydda med socker & salt & koka köttet mört. Lägg i kummin & koka en kvart, lägg i korv & koka en stund till, avsluta med paprika & lök, koka tills det mjuknat. Servera med kokt potatis, nybakat vittbröd & gräddfil. Gärna en smakrik öl till.
(Krydd måtten är ungefärliga så smaka dig fram.)
måndag 30 november 2009
Ändring!
Det är några platser kvar så skynda på att anmäla er!!
söndag 22 november 2009
Trevlig romträff
Cassius frågade om två olika framställningsmetoder vill jag minnas och när det gäller destilleringen så använder man sej av kolonnpannor eller enkellpannor "pot still". Kolonndestilleringen (rhum industrielle) är effektivare och därmed billigare pga att man tillsätter sockermäsken automatiskt och löpande medans enkelpannemetoden(rhum agricòle) som är den äldre, ursprungliga metoden endast ger en sats rom åt gången. Det är pga kolonnpannans sinnrika konstruktion dessutom enklare att kontrollera spritens smak. Pot stilldestillering ger en rikare, sötare och mer karakteristisk smak och är vanligast på Haiti och Martinique där man använder sockersaft som råvara. Används som fin avec-rom och skall icke blandas med läsk! Kolonndestilleringen av melass är absolut vanligast och används till all ljus grogg-rom.
Old rhum kallar man rom där flera årgångar och destilleringar blandas för att hålla en jämn kvalitet och som man sedan lagrar ett visst antal år på fat, oftast mer än 10. Man måste i det här fallet ange minsta antal lagringsår. Dock behöver inte detta automatiskt betyda god rom. Då det finns få regler när det gäller märkning och tillverkning i den stora romvärlden är det många som fuskar för att kunna framställa billiga produkter.
Vet inte om jag fick med allt som ni frågade om. Jag hade trots allt druckit starksprit och var både okoncentrerad och grumlig i tanken. Om man inte frågar får man inga svar så blogga på!
Gurka mé drag!
Kryddig ättiksgurka:
0,5 kg minigurkor
1 tumme ingefära
1 bit pepparrot= som en femkrona tjock & 2cm lång
2/3 tsk dillfrö
0,5 dl ättika 24%
2 dl socker
4,5 dl vatten
1 tsk salt
Jag använde mig av en syltburk med spänne & gummipackning, det går bra med en annan glasburk också. Tänk på att göra rent den ordetligt, tex koka den i några minuter.
Skölj gurkorna, dela de på längden. Skala pepparrot & ingefära, skär de i 5mm skivor. Koka upp vatten, ättika, socker, salt & inefära, dra av från värmen & lägg i pepparrot & dillfrön, låt svalna. Lägg gurkorna i burken ståendes i rader runt om i burken, häll på lagen & förslut. Låt stå svalt en vecka. Tänk på att bara använda rena redskap i burken. Ät som snacks eller till tex fisk.
onsdag 18 november 2009
Pestobuske!

Basilika- Ocimum basilicum
Basilikan är väl en av de mest kända & använda "utländska" örten vi har här omkring oss. Den förknippas oftast med medelhavet & alla har väl någon gång ätit pesto eller använt de delikata väldoftande bladen i matlagningen. Det är en gammal ört med ursprung i Indien som blev känd för oss på 1400 talet & färdades från asien till Egypten & vidare till Rom.
Även Basilikan av många örter sägs ha en lång rad med läkande & lindrande effekter såsom att råda bot för trötthet, koncentrationssvårigheter, insektsbett, mag-& tarmproblem, sist men inte minst som afrodisiak.
Den kryddiga aromatiska smaken kommer från de eteriska oljor som bladen innehåller & det är de men använder sig av i matlagningen. Tomat, vitlök, zucchini, kyckling är några livsmedel som basilikan går bra ihop med. Den finns i flera olika intressanta smaker, tex. kanel, anis, kamfer, sallad, citron & thaibasilikan som är lite pepprig.
Plantan går bra att odla men kruka är att föredra eftersom den behöver mycket värme & är frostkänslig. Den vill ha mycket ljus men inte för soligt. Man kan börja plocka kvistar av den redan som liten planta & de ska knipsas av ovanför bladen, då förgrenar sig busken mer.
Den vanliga Basilikan blir runt 30-60 cm hög med tandade & klargröna blad. Stjälken är luden & de små blommorna är vita till rosa i färgen.
Jag kan rekommendera att prova med att mortla färsk Basilika med socker & rivet limeskal som sedan de solmogna jordgubbarna får marineras i. Det blir en härlig dessert som tillbehör med en god vaniljglass!
måndag 9 november 2009
En komet som lyser starkare än någonsin!
Min far & jag gick till Kometen i lördags för en bit mat innan vi skulle vidare till underhållning på Lisebergshallen. Vi hade inga förväntningar men visste ju att Mannerström tagit över restaurangen sedan september så att standarden skulle vara bra förstod vi. När vi kom in vid 16 tiden var det redan mycket folk & alla andra bord var redan reserverade, men vi fick ett bord eftersom vi inte skulle stanna så länge. Interiören är antagligen samma som när det öppnade för längesedan, gammalt, men ändå rätt mysigt. Serveringspersonalen var alla i mogen ålder, trevlig & kompetent.
Vi läste igenom menyn & till vår stora glädje fanns det den ena härliga husman rätten efter den andra: kokt torsk med äggsås, Wallenbergare, kåldolmar, Wiener schnitzel mm. & natyrligtvis en hel del goda förrätter & efterrätter. För våran del blev det rimmad kokt fläsklägg med rotmos, två sorters senap, brunsås & rotfrukter. Denna rätt får man besälla för två & kostar 190:-/pers. Tre olika bröd med två sorters smör anlände till bordet i väntan på varmrätten.
Till sån här mat är det ett måste med en öl & varför inte förgylla det hela med linjerullad Akvavit. Fläskläggen var en diger portion, gott salt, mör & saftig, det hade räckt till en person till. Rotmoset var KANONGOTT & riktigt smakrikt, senapen & såsen likaså.
Med en sån här perfekt tillagning & så omsorgsfullt smaksatt mat var det rena orgien för smaklökarna. Vi bad om en rekomendation av snaps till maten & var lite osäkra på vilken sort det var, då fick vi kvickt smaka av den båda två, dessutom i frostade glas, proffsigt!
Den här spontana snabbvisiten med enkel svensk husmanskost blev en upplevelse som slår mitt senaste besök på en stjärnkrog med avsmakningsmeny. Toppbetyg, väl värt ett besök, har dessutom en human prisbild på menyn.
Kolla gärna in hemsidan: www.restaurangkometen.se
söndag 8 november 2009
Höstmat
Bland favoriterna bland nyheterna vill jag nämna den smörstekta pilgrimsmusslan, som man kan tycka uttjatad, men det är faktiskt dj-kl-gt gott! och tillsammans med stekta korngryn, grönkål, sötsyrlig rödlök, valnötter och grönärtskräm blev det en mild och delikat förrätt.
Av varmrätterna är ankbröstet med pumpakräm, ragu på brysselkåloch oxtunga, madeirasky och rostade pumpakärnor min favorit. Riktigt bra!
Det finns mycket annat gott också på menyn så ring och boka med en gång!
En annan fantastisk meny ni inte får missa hittar ni på www.ikea.com/ms/es_ES/FOOD/tapasSuecas.html
Snart romprovning! Finns nog inga platser kvar nu men för er som kom med kan vi utlova god sprit och intressant fakta om sötsakerna. Dessutom tror jag faktiskt att vi kommer att ha kul.
söndag 1 november 2009
Sauerkraut bitte!

Många olika konserveringsmetoder har ju funnits länge innan det kom kylskåp & frys. Nu gör man väl oftast mat på det här sättet för att få smaka de ursprungliga klassiska recepten med dess karekaristiska smak. Metoderna är ju tex syrning, saltning, inäggning i ättikslag, syltning, torkning, rökning, gravning men syrning är det ända metoden som behåller alla nyttiga ämnen eller tom. ökar det nyttiga innehållet.
Den tyska surkålen är ju välkänd men nu för tiden är det mest i asien där syrning fortfarande används till frukt, grönsaker, fisk & kalla såser såsom soya & miso.
När man syrar grönsaker så får de probiotiska bakterierna växa i grönsakerna. Bakterierna omvandlar socker till mjölksyra, väteperoxid & andra sura ämnen. Detta konserverar grönsakerna utan att förstöra näringsvärdet. C-vitamin, antioxidanter & många andra nyttiga ämnen bevaras. Samtidigt blir många nyttiga ämnen mer tillgängliga & nya komplexa näringsämnen som b12 vitamin & aminosyror bildas av de nyttiga bakterierna.
Syrade även kallade mjölksyrade grönsaker har samma mjölksyrebakterier som får mjölk att bli till yoghurt.
Den nyttiga surkålen är bra för slemmhinnorna & matsmältningen då den gör miljön sur, vilket gör att fientliga bakterier inte trivs.
Äter du surkål så:
stärks ditt imunförsvar, kroppen tar lättare upp järn från andra livsmedel, sänker GI för måltiden, är lättsmält, innehåller rikligt med ämnen som motverkar cancer, tros även förebygga allergi.
Recept på surkål.
- 1 kg vitkål, ansad (helst ekologiskt)
- 1 st röttäpple (helst ekologiskt)
- 10 st enbär
- 1 tsk kummin
- 15 gr salt
Tänk på att ALDRIG använda fingrar i någon form av inläggning då det finns bakterier kvar även efter man tvättat händerna, använd rena redskap.
onsdag 28 oktober 2009
Mmmmm...choklad!

Choklad har använts under en mycket lång tid av mayafolket i form av en dryck av kakao & vatten för att tillbedja gudarna. Ordet choklad kommer ifrån xocolatl= xococ som betyder bitter & atl betyder vatten. Christofer Columbus tog med sig kakao tillbaka från västindien efter sin 4:e resa 1502, men den blev inte uppmärksammad "på riktigt" för än 1527 då en man vid namn Hernán Cortéz tog med sig det till Spanien. De olika kakaoblandningarna blev snabbt populära i Europa & spred sig först bland det finare folket. Innan den hollänska kemisten Coenraad van Houten 1825 fick patent på sin genialiska uppfinnig, använde man choklad i form av dryck, konfektyr & bakverk. Detta var en hydralisk press som man kunde separera kakaofettet med från kakaomassan & på så sätt göra de första chokladkakorna.
Kakaoträden odlas i varma fuktiga klimat kring ekvatorn, såkallat kakaobältet som sträcker sig 10grader över & under ekvatorn.
Carl von Linné gav ett av de 20 sorters kakaoträd som används för bruk, ett namn, Theobroma cacao- gudarnas föda. Kakaoträdet ger ingen frukt för än 3-5 år efter plantering, det tar 6 månader för kakaokapslarna att mogna, de plockas för hand, bönorna plockas ut, de ska jäsas en vecka, torkas & slutligen rostas innan det används. Den ädlaste bönan är Criollo, Forastero är den som används för massproduktion & slutligen Trinitario som är en korsning av de ovannämda är den näst exklusivaste.
En enkel tumregel att ha koll på fin choklad är att titta efter mörkchoklad med hög kakaohalt & bra böna. Är det vanilj i ska det inte stå vanillin som är artificiellt utan tex Vanille Bourbon som är en sort.
Är ni sugna på fin choklad & praliner kan jag rekommendera er att ta en titt in på Berzelii choklad & konfekt på Berzeliigatan.
söndag 25 oktober 2009
Rom, de värmande sockerdropparna.

Ja först vill jag bara påminna om romprovningen 21/11, de finns några platser kvar.
Historien börjar år 1493 och Columbus andra resa. Han hade då med sig sockerrör från Kanarieöarna till de Karibiska öarna. Sockerrören trivdes mycket bra och efterhand startades hundratals sockerplantage och sockerfabriker på öarna.
Vid sockerframställning krossas och pressas sockerrören och den söta växtsaften utvinns. När växtsaften kokas utkristalliseras rent socker som tas till vara. Den kvarvarande trögflytande vätskan, kan innehålla upp till 50% socker. Man upptäckte att utspädd melass som placerats i solen började jäsa. Därifrån var steget inte långt till att börja destillera den jästa melassen.
Tryffelsvin
Gotländsk tryffel är av typen svart bourgognetryffel och är likvärdig i kvalitet och smak med den man skördar i frankrike. Detta gjorde upptäckten av tryffel på gotland extra glädjande när man fann den i mitten av sjuttiotalet under nån ek och nu är den mycket eftertraktad på finkrogar runt om i sverige.
Den första odlingen på ön startade 1999 och 2005 kunde man skörda för första gången. Anledningen till den långa väntan beror på att tryffelsvampmycel (tryffel är en svampsort) ympas på en ekplanta som sedan får växa i upp till tio år innan det utvecklats knölar färdiga att grävas upp. Det är inte säkert att svampen har lyckats överleva på sitt värdträd och skördetiden är kort och väderberoende så det är ett riskfyllt jordbruk vilket leder till höga kilopriser. Vildtryffel har plockats även innan den första skörden och hittas framförallt i ekskogar på många platser på gotland. Klimatet men framförallt jordmånen gör att det är just där tryffeln trivs. I frankrike och Italien använder man fortfarande ganska ofta det klassiska tryffelsvinet som med sitt känsliga tryne hjälper sin ägare att finna dyrgriparna. Dock har nassen en nackdel och det är att den inte alltid släpper taget utan istället glufsar i sej en tiotusenkronorssvamp med god aptit innan nån hinner reagera. Därför används på gotland istället den mer lättdresserade lagotto romagnolohunden som nosar upp tryffeln när den är fullmogen från början av oktober till markfrostens start, oftast i början av december.
Vi får se om det blir tillfälle till en tryffelmiddag inom kort. Eventuellt kan vi köpa en liten knöl till klubben när säsongen lider mot sitt slut och priserna sjunker. Recept kommer i nästa inlägg.
Tills dess: frossa med måtta kära medlemmar!
söndag 18 oktober 2009
Mynta- fräsch ört i mat & drink.

MojitoRomdrink
Mojito föddes som drink på Kuba under 1900-talets begynnande sekel, antagligen på den berömda baren La Bodeguita del Medio i Havanna. Här avnjöt den välkände författaren Ernest Hemingway, som stamkund, allra helst sin Mojito - och marknadsförde den med hjälp av sina romaner.Receptet vi här presenterar är originalreceptet, variationer och förenklingar kan förekomma runt om i världen.
mojito's ingredienser
- 6 cl ljus rom
- 2 cl limesaft(ca 1/2 lime, jag föredrar klyftorna i)
- 2 tsk strösocker(jag föredrar råsocker)
- 2 kvistar färsk mynta
- sodavatten & iskuber(jag föredrar krossad is)
Mynta- Mentha spp
Mynta finns det 15 rena arter av & ca 500 hybrider, de vanligaste vi använder är pepparmynta, grön mynta & krusmynta. Pepparmynta passar bäst till godis & likörer, Grönmyntan passar sig bäst i matlagningen & krusmyntan tror man kan vara moder till alla sorterna. Plantorna blir ca en halvmeter höga med gröna spetsiga, taggiga blad, blommorna varierar bland de olika från vitt till purpur. Örten passar förutom i drinkar & i marokanskt te även utmärkt till lamm, fruktsallad & yoghurtsåser. Myntans blad har kötlar som avger eteriska oljor vilka doftar & smakar mycket aromatiskt. De flesta känner väl igen smaken från tandkrämer & mentholdoften som finns i bla linement. Den är tacksam att driva upp hemma på uteplatsen i en djup kruka. Om man inte låter plantan blomma lever den längre & behåller smaken bättre. Denna upplivande ört är som många andra en användbar medicinalväxt som både retar aptiten & är bra för matspjälkningen.
torsdag 15 oktober 2009
Gott bröd till finmiddagen eller ost.
Dag 1:
1 L filmjölk
3 dl rågkross
Dag 2:
9 dl rågmjöl
6 dl vetemjöl
2,5 dl mörk sirap
1 msk brödkryddor
5 tsk bikarbonat
3 tsk bakpulver
4 tsk salt
Dag 1, blanda & låt stå över natten.
Dag 2, smörj 2 avlånga brödformar. Blanda alla ingredienserna, fördela smeten lika i formarna & grädda längst ner i ugnen på 150grader i 2tim. Ta ur formarna & låt svalna på galler.
lördag 10 oktober 2009
VINQUIZ
Då syns vi där!
fredag 9 oktober 2009
Måste bara hålla med!

torsdag 8 oktober 2009
Romprovning!!!
Den kommer att hållas på River Café lördagen den 21/11 kl. 18:00. Det kommer att serveras fem sorters rom & provningen kommer att hållas av ett proffs, så drycken är i goda händer tills vi får läppja denna himelska sockerrörsbrygd. Platserna är eftertraktade så anmäl er snarast men senast 7/11 då ska även avgiften vara inbetald på 400:-/pers. Avgiften betalas EJ tillbaka vid återbud. Kontonr. får ni vid anmälan.
Anmälan görs till Jonas Westman:
keruben69@hotmail.com
eller
Christian Thoresson
c.thoresson@live.se
GRÄSÄNKLING
När jag sitter här och päser kommer jag att tänka på havskräftor. Och jag blir faktiskt lite frustrerad samtidigt. Anledningen är det inte helt oförtjänt dåliga rykte som våra fantastiska saltvatteninsekter ibland får på grund av deras alltför ofta mjöliga stjärtkött.
Fia är från östkusten och när vi för första gången diskuterade skaldjur kom det dräpande kommentarer om havskräftans smaklösa, mjöliga kött ur hennes mun och trots att jag försvarade mej ordentligt och kallade hennes röda små stackars favoritkräftor både det ena och andra kändes det inte riktigt bra.
Jag vet bättre nu och kan med gott samvete skicka tillbaka mjöliga exemplar till vår fiskhandlare med motiveringen att de varit döda för länge. Kräftor skall kokas levande. Om det kan man ha åsikter men vill man ha en spänstig, välsmakande kräfta på talriken skall den inte varit död i mer än två timmar innan kokning. Då börjar nämligen peptidaserna (ett enzym som spjälkar kräftans föda) att bryta ned proteinerna i stjärtköttet och det kan ingen stjärnkock råda bot på.
Ett stort problem är att kunskapen är så dålig hos kockar och även fiskhandlare i Göteborg vad gäller rigor mortis hos våra skära älsklingar. Det vi kan göra är att aldrig acceptera mjöliga, trista kräftor. Gnäll och lämna tillbaks ett exemplar av festens höjdpunkt till din lokala fiskhandlare. Delge honom/henne dina anatomiska kunskaper och kräv pengarna tillbaka!
Jag är numera ett hängivet fan av Fias farmors hemkokta insjökräftor men kommer aldrig i h-vetet erkänna att dom små krypen är läckrare än en dillkokt burfångad västerhavskräfta. Hoppas att en större medvetenhet hos oss konsumenter kan ge den den status den förtjänar!
Vilken snaps tycker ni är godast till kräftorna? I den här familjen biter vi helst av en kall OP.
Blogga på medlemmar!
söndag 4 oktober 2009
Ölprovningen på The Rover var en upplevelse!
Ja då har första träffen med klubben ägt rum på The Rover i form av en ölprovning. Hela 16 dryckintresserade själar kom för att få en riktigt lärorik & rolig resa genom ölens porlande landskap. Vi träffades vid 15:30 för att bekanta oss med varandra innan det drog igång strax efter 16:00. Jag la en stadig grund med en riktigt god hamburgare, stans bästa för att vara uppriktig. Rosastekt, saftig med god jalapenodressing, Cole slaw & friterad klyftpotatis, för att fukta strupen blev det en ny sort för mig, en pale ale från Dugges bryggeri i mölndal, mycket god. Hela 3 timmar höll Pelle föreläsning med 7 mycket olika sorters öl & svarade på alla frågor med en brinnande entusiasm. Ölen vi provade var:
- Cuvé René- Gueuze Lambic beer, spontan jäst öl, mkt syrlig, påminner om skumpa.
- Brooklyn lager- mörk, stilla & smakar ale.
- Duvell provades ihop med Guinnes (en ljus öl som hade mer smak & tyngd än en mörk)
- Göteborgsporter- ett riktigt mörkt lite sötare öl.
- Indianviken pale ale- från Nynäshamn.
- Old Ruffian- barley wine style ale.
- Russian imperial stout- från Stone bryggeriet på hela 10,8% med mkt humle smak.
Det var ett brett sortiment innefattande de flesta smakerna, en helt ny vy öppnas verkligen när man får en sådan introduktion för hur mycket olika öl som finns. En fulländad tillställning med proffsig & lättsam "underhållning" med toppbetyg, 10 bestick av 10 möjliga. Prova det här!
lördag 3 oktober 2009
Helgens mat & drycktips.
Sierra Nevada pale ale & en rumstempererad Gryuère Réserva kaltbach.
Ölet är en amreikansk ljusbrun ale som gifter sig med den här goda sweiziska hårdosten. Ölet har en smaka av: malt, humle aromatisk, smakrik med inslag av rågbröd, aprikos & pomerans, jästfällning. Den har en alkoholhalt på 5,6% & smakar bäst vid 8-10 grader. Flaskan är på 355ml. & kostar 22,90:- art nr på systemet 1525.
Gryuère Réserva Kaltbach är lagrad i mejeriet i 3 månader & sedan minst 9 månader i sandstensgrottor. Från Linnégatans ost är en 18 månader. Den har en fetthalt på minst 49% i lagrat tillstånd. Den är gjord på komjölk & är opastöriserad. Osten kommer från Kantonen Kaltbach. Det är en halvmild hårdost med lite mjuk kärna. Utsidan är hård, torr & rostbrun. Smaken är lätt fruktig med övergång till det nötaktiga.
Osten hittar man bla på Linnégatans ostaffär.
måndag 28 september 2009
Besök på Restaurang Karlsson.
Man mognar med sina matupplevelser.
Levde mellan 1916 & 2003, stockholmare men världsvan med arbete i frankrike, staterna & storbritanien. Sveriges mest kända namn inom matlagnings världen. Förste i världen att utmärkas till professor i matlagningskonst, även hovtraktör, filosofie hedersdoktor, en av grundarna av gastronomiska akademin. Ett ansikte för den svenska husmanskosten. Gjorde mycket för vad svensk matlagning är i dag. Han är bla känd för att tagit över Opera källaren 1955 & drivit den med stor framgång.
lördag 26 september 2009
Rosmarin, goda barr!
Rosmarin är en buske som blir en meter hög om den får växa till sig i vilt tillstånd, men om den den trivs kan den bli upp till två meter & bli 20 år gammal. De barrliknande bladen är gröna på översidan & silverfärgade undertill, blommorna är blå. Den växer vilt kring medelhavet & bla. på Englands täppor. Ovanför Danmarks breddgrad klara sig inte rosmarinen så bra så den ettåriga är att rekomendera om man vill odla den i sin trädgård, då den inte kräver någon direkt skötsel. Rosmarin har fått sitt namn från en romersk embetsman vid namn Plinius som levde vid första seklet efter kristu födelse. Rosmarin har blivit namngett efter dess växtplats, på sluttningar vid havet, det betyder nämligen havets dagg. Den är släkt med den ljuvligt doftande ötrten lavendel. Rosmarin har en mängd användningsområden. Den är bla. antiseptisk & passar sig i avkok för att rengöra badrum, den antiseptiska oljan anväds i salvor & linement, torkad i rökelser. Medicinalört som den är sägs den bota allt från darrningar, hosta till gulsot & pest! Örten passar bra till vilt, kött, rostade rotfrukter & potatis.
Jag kan rekommendera rosmarin finhackad & uppkokt i honung för att ringlas över getost crème. Gör crèmen på krämig getost som mixas mjuk i en matberedare med lite crème fraiche, lite honung & en skvätt citronsaft, salt & vitpeppar. Klicka den på en bit kavring & avnjut med honungen.
söndag 20 september 2009
Så sant.
Eberhard Von Minden
Romprovning
Det kommer även att bli en chokladprovning för er med söttand med Claes från Berzelii choklad, mmmm!
torsdag 17 september 2009
Skogssvampsoppa.
250 gr skogschampinjoner
200 gr trattkantareller
150 gr karl johan
4 st schalottenlök
2 st klyftor vitlök
2 lit kycklingfond
0,5 lit grädde
smör
timjan,färsk
0,5 st citron
salt & vitpeppar
Skär champinjoner & karl johan 0,5cm tjocka skivor, finhacka lökarna. Fräs schalottenlöken i smör tills det börjar mjukna, lägg därefter i all svamp, vitlök & fräs till svampen sjunkit ihop ordentligt. Häll på fonden & koka på svag värme tills 1,5lit återstår. Häll på grädden & koka ihop tills det blir 1,5lit igen. Smaka av med salt, peppar, citronsaft & plockad färsk timjan. Red av med maizena om tjockare konsistens önskas. Soppan kan med fördel även mixas helt slät.
Smaklig spis.
Ölprovning
Jag - en gourmand?
En person som, tror jag, skulle ha haft svårt att passa in i vårt anspråkslösa sällskap var Jan Stenbeck. Inte för att han var ointresserad eller okunnig i ämnet vin, han drack utan minsta tvekan dyrare och bättre viner till vardags än de flesta av oss vågar drömma om, men frågan är om han skulle klara av att hålla sej till våra måttlighetsregler. Måttfullhet är ju som många av oss vet inget karaktärsdrag hos en gourmand och den gode mediemogulen var en av vårt lands främsta i modern tid. Tillsammans med sina goda vänner i Stockholm tillbringade han kvällarna på Pontus in the greenhouse där det inmundigades brakmiddagar utan hejd. Soppa, champagne, gammeldansk och löjromssnittar följdes av ålamackor, oxrullader med förstärkt(?) potatismos och rödvin. Nattamat efter det givetvis. Potatispure´innehållandes äggulor och massor av smör smaksattes med rysk eller iransk caviar och åts med sked.
Själv är jag helt klart både och. Det som skiljer gourmeten från gourmanden per definition är framför allt mängden god mat/dryck som stoppas i munnen. Gourmanden kan anses något mindre nogräknad i urvalet av föda men det är godsaker som är målet och i mitt fall är det dagsform och tillfälle som avgör om gourmeten eller gourmanden lockas fram. Under en tolvrätters middag med tillhörande vald dryck på något hyggligt ställe kan jag njuta och analysera smaker och intryck utan hets i fem timmar men att stoppa matintaget på en buffe´med italienska delikatesser eller en schysst brunch är för mej ett svårt uppdrag.
Jag är tacksam för att kunna vara en gourmand. Det är inte ett hälsosamt sätt att leva och de flesta märker av ett sådant leverne framförallt kroppsligt. Förhoppningsvis kommer den här sammanslutningen av njutningsmänniskor sätta gourmettänket i första rummet. Men vid fullmåne måste vi nog släppa lös gourmanden inom oss. Annars blir livet allt för tråkigt!
Tål å tänkas på.
Brilliat-Savarin
Jean Anthelme Brilliat-Savarin som skrev detta ordspråk var en fransk advokat, politiker & författare som föddes i Ain 1 april 1755 & lämna in 2 feb 1826 i Paris. En vis man må jag säga ;-)
måndag 14 september 2009
Fisksoppa med saffran, tomat & vitlök.
recept för 4 pers.
1 st gullök
4 st klyftor vitlök
1 st röd chilli
1 st morot
1 st röd paprika
0,5 kg potatis
0,1 kg sockerärtor
2 burkar plommontomater
2 msk olivolja
2 msk fiskfond
2 burkar vatten(tomatburk)
2 msk honung
1 msk rödvinsvinäger
0,5 gr saffran
salt & vitpeppar
0,4 kg fiskfilé (ex marulk,gös,lax)
Fräs chlli, vitlök & bara hälften av: lök, paprika,morot(andra hälften ska skäras i större bitar & läggas i soppan) i olivolja tills det börjar mjukna. Häll på tomater, vatten, fiskfond, saffran, honung, salt, peppar & koka mjukt tills det går att passera grönsakerna genom en finmaskig sil. När soppan är passerad i en ny kastrull läggs potatis & grönsakerna i. Börja koka potatisen & sedan de grönsakerna som tar längst tid. När grönsakerna börjat mjukna ska fiskgrytbitarna i. Sjud tills fisken är klar. Severa rykande het med en klick aioli & en skiva nybakad baguette.
lördag 12 september 2009
Örter, kockens blommor.
Visst går det bra med en del torkade örter som tex timjan & oregano, däremot går basilika helt bort, smakar te! Inget går upp emot färska örter, doften, smaken & så vackra. Man kan köpa plantor på en handelsträdgård & driva upp de hemma, gärna på altanen sommartid.
Timjan (Thymus vulgaris)
Timjan har används i ett par tusen år i både matlagning & som medicinalväxt. Den är en liten buske som är två decimeter hög med små grön-lila blad & lila-rosa blommor. Det finns sommar,trädgård,citron-& apelsintimjan för att nämna några. Den trivs på steniga sluttningar kring medelhavet. Namnet har örten fått av geken Teofrastos & timjan lär betyda själ & hjärta. Timjan har en konserverande effekt, antiseptisk, tar du antibiotika ät timjan så återställer den bakteriefloran, bra mot förkylning, sömnlöshet,dålig blodcirkulation, diarré ja listan kan göras lång på läkande effekter. Timjan är lite av en bas ört bland kockarna i matlagningen & har ett brett användningsområde. Vi får inte glömma att den smakar utsökt & passar bra till ärtsoppan! (med en varm punsch)
Tips: Prova att skära rå, tvättad potatis av fast sort i centimeter tjocka skivor. Lägg de i en ugnsplåt med olivolja,salt,svartpeppar,citron: klyftad & pressad,lägg med allt, vitlöksklyftor delade med skal & timjan. Rosta i ugnen på 210grader tills de fått fin färg & är mjuka i mitten. Njut till grillat eller kötträtter.
måndag 7 september 2009
Djuphavsfiske
söndag 6 september 2009
TACK CHRISTIAN!
Det blir mycket trevligt att träffa dom första medlemmarna på Rovers ölprovning i oktober. Antalet platser är ju begränsat men tjugo nya ansikten är väl vad man klarar av att minnas på en kväll. För vi använder väl inte spottkoppar?
Så, mitt första blogg-inlägg någonsin avklarat vilket känns skönt. Lite stelt, nervöst och trevande kanske men jag hoppas att det blir bättre nästa gång.
Jonas
lördag 5 september 2009
Välkommen Jonas
torsdag 3 september 2009
Chokladkaka!
Marie José
- 300gr smör
- 300gr socker
- 300gr mörkchoklad
- 7 hela ägg+ 1 gula
- 0,5 dl mjöl
smält smör & choklad på låg värme, vispa socker & äggulor poröst. Blanda chokladsmeten i äggsmeten & sikta i mjölet. Vispa vitorna hårda & vänd ner dem i blandningen. Fyll en smörad, mjölad springform & baka av i 160grad. varmluftsugn i 25 min. (vanlig ugn 175grad i 40min.) Den ska vara mjuk i mitten innan den svalnat. Avnjut med crème fraiche som vispas tjock med vaniljsocker i, får en härlig fräschör av krämens syrlighet.
tisdag 1 september 2009
Medlemmar

After work
måndag 31 augusti 2009
Ölprovning
Ser fram emot att träffa er.
Mvh. Christian Thoresson