Vad gör vi?

Ett sällskap där likasinnade kan träffas för att umgås och avnjuta goda drycker och mat. Det kommer att hållas provningar, föreläsningar, middagar och vingårdsbesök för att nämna några aktiviteter. Tips på drycker, recept, restauranger och barer.

lördag 12 september 2009

Örter, kockens blommor.

För att uppmärksamma er om örter som det finns så många av & som jag tror många använder mest torkade, tänkte jag berätta lite om de färska. Jag kommer att skriva om en ny sort varje vecka.

Visst går det bra med en del torkade örter som tex timjan & oregano, däremot går basilika helt bort, smakar te! Inget går upp emot färska örter, doften, smaken & så vackra. Man kan köpa plantor på en handelsträdgård & driva upp de hemma, gärna på altanen sommartid.

Timjan (Thymus vulgaris)

Timjan har används i ett par tusen år i både matlagning & som medicinalväxt. Den är en liten buske som är två decimeter hög med små grön-lila blad & lila-rosa blommor. Det finns sommar,trädgård,citron-& apelsintimjan för att nämna några. Den trivs på steniga sluttningar kring medelhavet. Namnet har örten fått av geken Teofrastos & timjan lär betyda själ & hjärta. Timjan har en konserverande effekt, antiseptisk, tar du antibiotika ät timjan så återställer den bakteriefloran, bra mot förkylning, sömnlöshet,dålig blodcirkulation, diarré ja listan kan göras lång på läkande effekter. Timjan är lite av en bas ört bland kockarna i matlagningen & har ett brett användningsområde. Vi får inte glömma att den smakar utsökt & passar bra till ärtsoppan! (med en varm punsch)

Tips: Prova att skära rå, tvättad potatis av fast sort i centimeter tjocka skivor. Lägg de i en ugnsplåt med olivolja,salt,svartpeppar,citron: klyftad & pressad,lägg med allt, vitlöksklyftor delade med skal & timjan. Rosta i ugnen på 210grader tills de fått fin färg & är mjuka i mitten. Njut till grillat eller kötträtter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar