Vad gör vi?

Ett sällskap där likasinnade kan träffas för att umgås och avnjuta goda drycker och mat. Det kommer att hållas provningar, föreläsningar, middagar och vingårdsbesök för att nämna några aktiviteter. Tips på drycker, recept, restauranger och barer.

lördag 26 september 2009

Rosmarin, goda barr!

Rosmarinus officinalis

Rosmarin är en buske som blir en meter hög om den får växa till sig i vilt tillstånd, men om den den trivs kan den bli upp till två meter & bli 20 år gammal. De barrliknande bladen är gröna på översidan & silverfärgade undertill, blommorna är blå. Den växer vilt kring medelhavet & bla. på Englands täppor. Ovanför Danmarks breddgrad klara sig inte rosmarinen så bra så den ettåriga är att rekomendera om man vill odla den i sin trädgård, då den inte kräver någon direkt skötsel. Rosmarin har fått sitt namn från en romersk embetsman vid namn Plinius som levde vid första seklet efter kristu födelse. Rosmarin har blivit namngett efter dess växtplats, på sluttningar vid havet, det betyder nämligen havets dagg. Den är släkt med den ljuvligt doftande ötrten lavendel. Rosmarin har en mängd användningsområden. Den är bla. antiseptisk & passar sig i avkok för att rengöra badrum, den antiseptiska oljan anväds i salvor & linement, torkad i rökelser. Medicinalört som den är sägs den bota allt från darrningar, hosta till gulsot & pest! Örten passar bra till vilt, kött, rostade rotfrukter & potatis.

Jag kan rekommendera rosmarin finhackad & uppkokt i honung för att ringlas över getost crème. Gör crèmen på krämig getost som mixas mjuk i en matberedare med lite crème fraiche, lite honung & en skvätt citronsaft, salt & vitpeppar. Klicka den på en bit kavring & avnjut med honungen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar