Vad gör vi?

Ett sällskap där likasinnade kan träffas för att umgås och avnjuta goda drycker och mat. Det kommer att hållas provningar, föreläsningar, middagar och vingårdsbesök för att nämna några aktiviteter. Tips på drycker, recept, restauranger och barer.

söndag 25 oktober 2009

Rom, de värmande sockerdropparna.


Ja först vill jag bara påminna om romprovningen 21/11, de finns några platser kvar.


Jag har på senare år fått smak för den spännande bärnstensfärgade trolldrycken. Ju mer man smakar desto mer vill man utforska detta för mig okända destillat. Man har ju märkt nu hur stort det är & hur länge detta har använts för avnjutning i annan form än rom & cola & romrussin. Det är en perfekt sällskaps dryck i festliga sammanhang eller som avec. Här komer lite fakta innan den riktiga skolan börjar.


Rom är sprit som oftast framställts av rester från sockertillverkning, sk. melass. Speciellt används biprodukterna vid sockerframställning ur sockerrör - saccharum officinarum. Melass innehåller, förutom socker och vatten, en hel del andra ämnen som ger slutprodukten dess karaktäristiska smak och arom. Jäst tillsätts till melassen som sedan jäses och destilleras. Denna romtyp kallas i de franskspråkiga delarna av Västindien för rhum industrielle. Rom kan även framställas ur den rena sockerrörssaften och kallas då i de franska delarna av Västindien för rhum agricole.
Historien börjar år 1493 och Columbus andra resa. Han hade då med sig sockerrör från Kanarieöarna till de Karibiska öarna. Sockerrören trivdes mycket bra och efterhand startades hundratals sockerplantage och sockerfabriker på öarna.
Vid sockerframställning krossas och pressas sockerrören och den söta växtsaften utvinns. När växtsaften kokas utkristalliseras rent socker som tas till vara. Den kvarvarande trögflytande vätskan, kan innehålla upp till 50% socker. Man upptäckte att utspädd melass som placerats i solen började jäsa. Därifrån var steget inte långt till att börja destillera den jästa melassen.


Källan för faktan kommer från Baggus källaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar