Vad gör vi?

Ett sällskap där likasinnade kan träffas för att umgås och avnjuta goda drycker och mat. Det kommer att hållas provningar, föreläsningar, middagar och vingårdsbesök för att nämna några aktiviteter. Tips på drycker, recept, restauranger och barer.

onsdag 28 oktober 2009

Mmmmm...choklad!

En last som jag tror att många har är något som man utvinner från kakaobönan, just det, CHOKLAD. En himmelsk njutning i många former. Det är någonting man har känt till sedan man var liten men tyvärr de sliskigt söta & sämre sorterna. Mörk fin choklad är kanske någonting man får lära sig att avnjuta precis som vin. Men vad gott det är när man har börjat uppskatta det! Jag tänkte berätta lite om denna vackra frukt.


Choklad har använts under en mycket lång tid av mayafolket i form av en dryck av kakao & vatten för att tillbedja gudarna. Ordet choklad kommer ifrån xocolatl= xococ som betyder bitter & atl betyder vatten. Christofer Columbus tog med sig kakao tillbaka från västindien efter sin 4:e resa 1502, men den blev inte uppmärksammad "på riktigt" för än 1527 då en man vid namn Hernán Cortéz tog med sig det till Spanien. De olika kakaoblandningarna blev snabbt populära i Europa & spred sig först bland det finare folket. Innan den hollänska kemisten Coenraad van Houten 1825 fick patent på sin genialiska uppfinnig, använde man choklad i form av dryck, konfektyr & bakverk. Detta var en hydralisk press som man kunde separera kakaofettet med från kakaomassan & på så sätt göra de första chokladkakorna.


Kakaoträden odlas i varma fuktiga klimat kring ekvatorn, såkallat kakaobältet som sträcker sig 10grader över & under ekvatorn.
Carl von Linné gav ett av de 20 sorters kakaoträd som används för bruk, ett namn, Theobroma cacao- gudarnas föda. Kakaoträdet ger ingen frukt för än 3-5 år efter plantering, det tar 6 månader för kakaokapslarna att mogna, de plockas för hand, bönorna plockas ut, de ska jäsas en vecka, torkas & slutligen rostas innan det används. Den ädlaste bönan är Criollo, Forastero är den som används för massproduktion & slutligen Trinitario som är en korsning av de ovannämda är den näst exklusivaste.


En enkel tumregel att ha koll på fin choklad är att titta efter mörkchoklad med hög kakaohalt & bra böna. Är det vanilj i ska det inte stå vanillin som är artificiellt utan tex Vanille Bourbon som är en sort.



Är ni sugna på fin choklad & praliner kan jag rekommendera er att ta en titt in på Berzelii choklad & konfekt på Berzeliigatan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar