Många olika konserveringsmetoder har ju funnits länge innan det kom kylskåp & frys. Nu gör man väl oftast mat på det här sättet för att få smaka de ursprungliga klassiska recepten med dess karekaristiska smak. Metoderna är ju tex syrning, saltning, inäggning i ättikslag, syltning, torkning, rökning, gravning men syrning är det ända metoden som behåller alla nyttiga ämnen eller tom. ökar det nyttiga innehållet.
Den tyska surkålen är ju välkänd men nu för tiden är det mest i asien där syrning fortfarande används till frukt, grönsaker, fisk & kalla såser såsom soya & miso.
När man syrar grönsaker så får de probiotiska bakterierna växa i grönsakerna. Bakterierna omvandlar socker till mjölksyra, väteperoxid & andra sura ämnen. Detta konserverar grönsakerna utan att förstöra näringsvärdet. C-vitamin, antioxidanter & många andra nyttiga ämnen bevaras. Samtidigt blir många nyttiga ämnen mer tillgängliga & nya komplexa näringsämnen som b12 vitamin & aminosyror bildas av de nyttiga bakterierna.
Syrade även kallade mjölksyrade grönsaker har samma mjölksyrebakterier som får mjölk att bli till yoghurt.
Den nyttiga surkålen är bra för slemmhinnorna & matsmältningen då den gör miljön sur, vilket gör att fientliga bakterier inte trivs.
Äter du surkål så:
stärks ditt imunförsvar, kroppen tar lättare upp järn från andra livsmedel, sänker GI för måltiden, är lättsmält, innehåller rikligt med ämnen som motverkar cancer, tros även förebygga allergi.
Recept på surkål.
- 1 kg vitkål, ansad (helst ekologiskt)
- 1 st röttäpple (helst ekologiskt)
- 10 st enbär
- 1 tsk kummin
- 15 gr salt
Tänk på att ALDRIG använda fingrar i någon form av inläggning då det finns bakterier kvar även efter man tvättat händerna, använd rena redskap.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar