Vad gör vi?

Ett sällskap där likasinnade kan träffas för att umgås och avnjuta goda drycker och mat. Det kommer att hållas provningar, föreläsningar, middagar och vingårdsbesök för att nämna några aktiviteter. Tips på drycker, recept, restauranger och barer.

onsdag 18 november 2009

Pestobuske!



Basilika- Ocimum basilicum



Basilikan är väl en av de mest kända & använda "utländska" örten vi har här omkring oss. Den förknippas oftast med medelhavet & alla har väl någon gång ätit pesto eller använt de delikata väldoftande bladen i matlagningen. Det är en gammal ört med ursprung i Indien som blev känd för oss på 1400 talet & färdades från asien till Egypten & vidare till Rom.


Även Basilikan av många örter sägs ha en lång rad med läkande & lindrande effekter såsom att råda bot för trötthet, koncentrationssvårigheter, insektsbett, mag-& tarmproblem, sist men inte minst som afrodisiak.


Den kryddiga aromatiska smaken kommer från de eteriska oljor som bladen innehåller & det är de men använder sig av i matlagningen. Tomat, vitlök, zucchini, kyckling är några livsmedel som basilikan går bra ihop med. Den finns i flera olika intressanta smaker, tex. kanel, anis, kamfer, sallad, citron & thaibasilikan som är lite pepprig.

Plantan går bra att odla men kruka är att föredra eftersom den behöver mycket värme & är frostkänslig. Den vill ha mycket ljus men inte för soligt. Man kan börja plocka kvistar av den redan som liten planta & de ska knipsas av ovanför bladen, då förgrenar sig busken mer.

Den vanliga Basilikan blir runt 30-60 cm hög med tandade & klargröna blad. Stjälken är luden & de små blommorna är vita till rosa i färgen.





Jag kan rekommendera att prova med att mortla färsk Basilika med socker & rivet limeskal som sedan de solmogna jordgubbarna får marineras i. Det blir en härlig dessert som tillbehör med en god vaniljglass!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar