
Basilika- Ocimum basilicum
Basilikan är väl en av de mest kända & använda "utländska" örten vi har här omkring oss. Den förknippas oftast med medelhavet & alla har väl någon gång ätit pesto eller använt de delikata väldoftande bladen i matlagningen. Det är en gammal ört med ursprung i Indien som blev känd för oss på 1400 talet & färdades från asien till Egypten & vidare till Rom.
Även Basilikan av många örter sägs ha en lång rad med läkande & lindrande effekter såsom att råda bot för trötthet, koncentrationssvårigheter, insektsbett, mag-& tarmproblem, sist men inte minst som afrodisiak.
Den kryddiga aromatiska smaken kommer från de eteriska oljor som bladen innehåller & det är de men använder sig av i matlagningen. Tomat, vitlök, zucchini, kyckling är några livsmedel som basilikan går bra ihop med. Den finns i flera olika intressanta smaker, tex. kanel, anis, kamfer, sallad, citron & thaibasilikan som är lite pepprig.
Plantan går bra att odla men kruka är att föredra eftersom den behöver mycket värme & är frostkänslig. Den vill ha mycket ljus men inte för soligt. Man kan börja plocka kvistar av den redan som liten planta & de ska knipsas av ovanför bladen, då förgrenar sig busken mer.
Den vanliga Basilikan blir runt 30-60 cm hög med tandade & klargröna blad. Stjälken är luden & de små blommorna är vita till rosa i färgen.
Jag kan rekommendera att prova med att mortla färsk Basilika med socker & rivet limeskal som sedan de solmogna jordgubbarna får marineras i. Det blir en härlig dessert som tillbehör med en god vaniljglass!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar