Jag hittade minigurkor i en mat affär för en vecka sedan & tänkte att de där små gröna sakerna måste man nog kunna göra något kul med. Jag funderade en stund, handlade ett par ingredienser & det här blev resultatet: ättiksgurka med pepparrot, dillfrö & ingefära. Efter en vecka i kylen smaker de kanon gott, kryddigt av pepparroten med smak av dill & en eftersmak av inefära. Det är lätt att tillreda, här följer receptet:
Kryddig ättiksgurka:
0,5 kg minigurkor
1 tumme ingefära
1 bit pepparrot= som en femkrona tjock & 2cm lång
2/3 tsk dillfrö
0,5 dl ättika 24%
2 dl socker
4,5 dl vatten
1 tsk salt
Jag använde mig av en syltburk med spänne & gummipackning, det går bra med en annan glasburk också. Tänk på att göra rent den ordetligt, tex koka den i några minuter.
Skölj gurkorna, dela de på längden. Skala pepparrot & ingefära, skär de i 5mm skivor. Koka upp vatten, ättika, socker, salt & inefära, dra av från värmen & lägg i pepparrot & dillfrön, låt svalna. Lägg gurkorna i burken ståendes i rader runt om i burken, häll på lagen & förslut. Låt stå svalt en vecka. Tänk på att bara använda rena redskap i burken. Ät som snacks eller till tex fisk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar