MojitoRomdrink
Mojito föddes som drink på Kuba under 1900-talets begynnande sekel, antagligen på den berömda baren La Bodeguita del Medio i Havanna. Här avnjöt den välkände författaren Ernest Hemingway, som stamkund, allra helst sin Mojito - och marknadsförde den med hjälp av sina romaner.Receptet vi här presenterar är originalreceptet, variationer och förenklingar kan förekomma runt om i världen.
mojito's ingredienser
- 6 cl ljus rom
- 2 cl limesaft(ca 1/2 lime, jag föredrar klyftorna i)
- 2 tsk strösocker(jag föredrar råsocker)
- 2 kvistar färsk mynta
- sodavatten & iskuber(jag föredrar krossad is)
Mynta- Mentha spp
Mynta finns det 15 rena arter av & ca 500 hybrider, de vanligaste vi använder är pepparmynta, grön mynta & krusmynta. Pepparmynta passar bäst till godis & likörer, Grönmyntan passar sig bäst i matlagningen & krusmyntan tror man kan vara moder till alla sorterna. Plantorna blir ca en halvmeter höga med gröna spetsiga, taggiga blad, blommorna varierar bland de olika från vitt till purpur. Örten passar förutom i drinkar & i marokanskt te även utmärkt till lamm, fruktsallad & yoghurtsåser. Myntans blad har kötlar som avger eteriska oljor vilka doftar & smakar mycket aromatiskt. De flesta känner väl igen smaken från tandkrämer & mentholdoften som finns i bla linement. Den är tacksam att driva upp hemma på uteplatsen i en djup kruka. Om man inte låter plantan blomma lever den längre & behåller smaken bättre. Denna upplivande ört är som många andra en användbar medicinalväxt som både retar aptiten & är bra för matspjälkningen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar