Vad gör vi?

Ett sällskap där likasinnade kan träffas för att umgås och avnjuta goda drycker och mat. Det kommer att hållas provningar, föreläsningar, middagar och vingårdsbesök för att nämna några aktiviteter. Tips på drycker, recept, restauranger och barer.

söndag 18 oktober 2009

Mynta- fräsch ört i mat & drink.


MojitoRomdrink
Mojito föddes som drink på Kuba under 1900-talets begynnande sekel, antagligen på den berömda baren La Bodeguita del Medio i Havanna. Här avnjöt den välkände författaren Ernest Hemingway, som stamkund, allra helst sin Mojito - och marknadsförde den med hjälp av sina romaner.Receptet vi här presenterar är originalreceptet, variationer och förenklingar kan förekomma runt om i världen.
mojito's ingredienser
  • 6 cl ljus rom

  • 2 cl limesaft(ca 1/2 lime, jag föredrar klyftorna i)

  • 2 tsk strösocker(jag föredrar råsocker)

  • 2 kvistar färsk mynta

  • sodavatten & iskuber(jag föredrar krossad is)
Lägg klyftad pressad lime, socker & myntablad i ett glas, muddla(krossa med en stav) ihop ingredienserna. Häll på rommen & mycket krossad is, blanda runt, fyll upp glaset med is, toppa med soda & några myntablad. Njut helst av denna beroende framkallande drink i solen medans grillens röda kol sakta blir grå. Eller varför inte byta ut äggtoddyn till jul innan tomten kommer!!
Mynta- Mentha spp
Mynta finns det 15 rena arter av & ca 500 hybrider, de vanligaste vi använder är pepparmynta, grön mynta & krusmynta. Pepparmynta passar bäst till godis & likörer, Grönmyntan passar sig bäst i matlagningen & krusmyntan tror man kan vara moder till alla sorterna. Plantorna blir ca en halvmeter höga med gröna spetsiga, taggiga blad, blommorna varierar bland de olika från vitt till purpur. Örten passar förutom i drinkar & i marokanskt te även utmärkt till lamm, fruktsallad & yoghurtsåser. Myntans blad har kötlar som avger eteriska oljor vilka doftar & smakar mycket aromatiskt. De flesta känner väl igen smaken från tandkrämer & mentholdoften som finns i bla linement. Den är tacksam att driva upp hemma på uteplatsen i en djup kruka. Om man inte låter plantan blomma lever den längre & behåller smaken bättre. Denna upplivande ört är som många andra en användbar medicinalväxt som både retar aptiten & är bra för matspjälkningen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar