Vad gör vi?

Ett sällskap där likasinnade kan träffas för att umgås och avnjuta goda drycker och mat. Det kommer att hållas provningar, föreläsningar, middagar och vingårdsbesök för att nämna några aktiviteter. Tips på drycker, recept, restauranger och barer.

tisdag 29 november 2011

Köttfri måndag.

Kött är gott, speciellt på sommaren när man står med en öl i handen och väntar på köttbiten som ligger över den glödande kolen. Men ju äldre man blir och mer insatt i hur matindustrin fungerar så blir man mörkrädd. Det känns som att människan inte på något sätt vad det än gäller runt om i världen tar hänsyn till sitt egna hem där de en gång växt upp, om de finns pengar att tjäna. Det finns många faktorer främst ute i Europa på hur djurskötsel går till och hur köttindustrin påverkar vårt klot på ett negativt sätt. Bara som att nötkreaturen släpper ut mer koldioxid (växthusgaser) än vad all trafik i världen spyr ut! Och att vi börjar bli recistenta mot antibiotika som med all säkerhet kommer av att vi äter så mycket fläskkött. Grisarna får antibiotika för att klara sig från sjukdomar för att de lever under onaturliga förhållanden och bokstavligt talat går på varann.
Hemma strävar vi efter att ha en köttfri måndag, även för att det är nyttigt och billigare.
Här är ett exempel på en matig paj som gör sig fint till middagen med en sallad till.

Spenat och fetaostpaj:
3 dl Vetemjöl
150 gr Smör, rumstemp
1 st Ägg

200 gr Spenat (baby)
200 gr Fetaost
2/3 burk Majs (160gr netto)
4 st Charlottenlök
2 st Vitlöksklyftor
       Basilika
       Timjan
1 msk Tomatpuré
4 st Ägg
4 dl Mjölk
      Salt/ Svartpeppar
Kör pajdegsingredienserna i en matberedare och tryck ut degen i en smord form. Picka den med en gaffel och frys den tills den blivit hård och baka av den på 210 grader tills den fått färg. Ta ut och vila tills fyllningen är klar.
Fräs finhackad lök tills den blivit mjuk och tillsätt spenaten tills den precis blivit mjuk. Tärna fetan och sprid ut den, spenatblandningen och majsen i skalet. Blanda äggstanningen med resten av ingred. och häll över strax under kanten. och grädda på 170 grader varmluft (190 grader i vanlig ugn) tills smeten stannat. Har pajen inte fått färg kan den "gratineras" under grillen i ugnen.
Hoppas ni kan tänka er att dra ert strå till stacken.
Smaklig spis.
Christian

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar