Nebbiolo är den mest strama och uppseendeväckande
druvsorten som växer i Piemonte, norra Italien. Runt den lilla byn Barolo odlas
Nebbiolodruvan och har gjort så sedan medeltiden. Barolo är en ytterst liten
by, men med världskända viner.
Druvan kan vara ganska oförutsägbar att
odla och göra viner av och uttrycker sitt bästa i mer trivsamma miljöer. Det
föränderliga uttrycket avspeglas också i svårheten att hitta bra Baroloviner.
Systemet har en del bra viner, men det är svårt att hitta rätt. Var nyfiken och
leta, är mitt råd. Låt dem gärna ligga ett tag innan du prövar dem.
Den största upplevelsen jag haft på
senare tid av Baroloviner är från senaste resan till Piemonte med J och S. Snabbt beskrivet, intogs lunchen på en
järnvägsstation och bestod av klassisk mat från området. Underbart tillagat och
välsmakande. Den första rätten beströddes med vit tryffel som
noggrant portionerades ut på varje tallrik. Jag åt en löst rinnande ägg som överströddes
med detta vita gul. S åt en grönsakspudding. På denna grönsakspudding en gyllengul
ostsås. Och så flarn av tryffel. Gyllengult och soligt.
Och vinet, då…? Jag dristade mig att föreslå
att lunchvinet skulle kosta lite mer. Hela trettio euro blev föreslaget pris - att
jämföra med vad vi får i Sverige för 300 kronor. Valet blev därför ett
barolovin av producenten Giacosa Fratelli.
En 2001, sålunda ett tioårslagrat vin som satte sina spår i vara välljudande
omdömen om vinet. Stort och välsmakande. Och jag bara undrade: När kan man få
dricka en Barolo igen som är såhär god….?
Här är producenten omdömen om
Barolovinet:
Vine arter: Nebbiolo.
Färg: Från rubinröd, med åldern granatröd.
Doft: God och ihållande, blommig med
inslag av ros, läder och tjära.
Smak: Torr, fyllig, välproportionerlig
och sammetslen.
Min. alkoholhalt: 13% vol.
Vinet finns inte på Systemet, men väl
deras barberavin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar