Vad gör vi?
måndag 28 september 2009
Besök på Restaurang Karlsson.
Man mognar med sina matupplevelser.
Levde mellan 1916 & 2003, stockholmare men världsvan med arbete i frankrike, staterna & storbritanien. Sveriges mest kända namn inom matlagnings världen. Förste i världen att utmärkas till professor i matlagningskonst, även hovtraktör, filosofie hedersdoktor, en av grundarna av gastronomiska akademin. Ett ansikte för den svenska husmanskosten. Gjorde mycket för vad svensk matlagning är i dag. Han är bla känd för att tagit över Opera källaren 1955 & drivit den med stor framgång.
lördag 26 september 2009
Rosmarin, goda barr!
Rosmarin är en buske som blir en meter hög om den får växa till sig i vilt tillstånd, men om den den trivs kan den bli upp till två meter & bli 20 år gammal. De barrliknande bladen är gröna på översidan & silverfärgade undertill, blommorna är blå. Den växer vilt kring medelhavet & bla. på Englands täppor. Ovanför Danmarks breddgrad klara sig inte rosmarinen så bra så den ettåriga är att rekomendera om man vill odla den i sin trädgård, då den inte kräver någon direkt skötsel. Rosmarin har fått sitt namn från en romersk embetsman vid namn Plinius som levde vid första seklet efter kristu födelse. Rosmarin har blivit namngett efter dess växtplats, på sluttningar vid havet, det betyder nämligen havets dagg. Den är släkt med den ljuvligt doftande ötrten lavendel. Rosmarin har en mängd användningsområden. Den är bla. antiseptisk & passar sig i avkok för att rengöra badrum, den antiseptiska oljan anväds i salvor & linement, torkad i rökelser. Medicinalört som den är sägs den bota allt från darrningar, hosta till gulsot & pest! Örten passar bra till vilt, kött, rostade rotfrukter & potatis.
Jag kan rekommendera rosmarin finhackad & uppkokt i honung för att ringlas över getost crème. Gör crèmen på krämig getost som mixas mjuk i en matberedare med lite crème fraiche, lite honung & en skvätt citronsaft, salt & vitpeppar. Klicka den på en bit kavring & avnjut med honungen.
söndag 20 september 2009
Så sant.
Eberhard Von Minden
Romprovning
Det kommer även att bli en chokladprovning för er med söttand med Claes från Berzelii choklad, mmmm!
torsdag 17 september 2009
Skogssvampsoppa.
250 gr skogschampinjoner
200 gr trattkantareller
150 gr karl johan
4 st schalottenlök
2 st klyftor vitlök
2 lit kycklingfond
0,5 lit grädde
smör
timjan,färsk
0,5 st citron
salt & vitpeppar
Skär champinjoner & karl johan 0,5cm tjocka skivor, finhacka lökarna. Fräs schalottenlöken i smör tills det börjar mjukna, lägg därefter i all svamp, vitlök & fräs till svampen sjunkit ihop ordentligt. Häll på fonden & koka på svag värme tills 1,5lit återstår. Häll på grädden & koka ihop tills det blir 1,5lit igen. Smaka av med salt, peppar, citronsaft & plockad färsk timjan. Red av med maizena om tjockare konsistens önskas. Soppan kan med fördel även mixas helt slät.
Smaklig spis.
Ölprovning
Jag - en gourmand?
En person som, tror jag, skulle ha haft svårt att passa in i vårt anspråkslösa sällskap var Jan Stenbeck. Inte för att han var ointresserad eller okunnig i ämnet vin, han drack utan minsta tvekan dyrare och bättre viner till vardags än de flesta av oss vågar drömma om, men frågan är om han skulle klara av att hålla sej till våra måttlighetsregler. Måttfullhet är ju som många av oss vet inget karaktärsdrag hos en gourmand och den gode mediemogulen var en av vårt lands främsta i modern tid. Tillsammans med sina goda vänner i Stockholm tillbringade han kvällarna på Pontus in the greenhouse där det inmundigades brakmiddagar utan hejd. Soppa, champagne, gammeldansk och löjromssnittar följdes av ålamackor, oxrullader med förstärkt(?) potatismos och rödvin. Nattamat efter det givetvis. Potatispure´innehållandes äggulor och massor av smör smaksattes med rysk eller iransk caviar och åts med sked.
Själv är jag helt klart både och. Det som skiljer gourmeten från gourmanden per definition är framför allt mängden god mat/dryck som stoppas i munnen. Gourmanden kan anses något mindre nogräknad i urvalet av föda men det är godsaker som är målet och i mitt fall är det dagsform och tillfälle som avgör om gourmeten eller gourmanden lockas fram. Under en tolvrätters middag med tillhörande vald dryck på något hyggligt ställe kan jag njuta och analysera smaker och intryck utan hets i fem timmar men att stoppa matintaget på en buffe´med italienska delikatesser eller en schysst brunch är för mej ett svårt uppdrag.
Jag är tacksam för att kunna vara en gourmand. Det är inte ett hälsosamt sätt att leva och de flesta märker av ett sådant leverne framförallt kroppsligt. Förhoppningsvis kommer den här sammanslutningen av njutningsmänniskor sätta gourmettänket i första rummet. Men vid fullmåne måste vi nog släppa lös gourmanden inom oss. Annars blir livet allt för tråkigt!
Tål å tänkas på.
Brilliat-Savarin
Jean Anthelme Brilliat-Savarin som skrev detta ordspråk var en fransk advokat, politiker & författare som föddes i Ain 1 april 1755 & lämna in 2 feb 1826 i Paris. En vis man må jag säga ;-)
måndag 14 september 2009
Fisksoppa med saffran, tomat & vitlök.
recept för 4 pers.
1 st gullök
4 st klyftor vitlök
1 st röd chilli
1 st morot
1 st röd paprika
0,5 kg potatis
0,1 kg sockerärtor
2 burkar plommontomater
2 msk olivolja
2 msk fiskfond
2 burkar vatten(tomatburk)
2 msk honung
1 msk rödvinsvinäger
0,5 gr saffran
salt & vitpeppar
0,4 kg fiskfilé (ex marulk,gös,lax)
Fräs chlli, vitlök & bara hälften av: lök, paprika,morot(andra hälften ska skäras i större bitar & läggas i soppan) i olivolja tills det börjar mjukna. Häll på tomater, vatten, fiskfond, saffran, honung, salt, peppar & koka mjukt tills det går att passera grönsakerna genom en finmaskig sil. När soppan är passerad i en ny kastrull läggs potatis & grönsakerna i. Börja koka potatisen & sedan de grönsakerna som tar längst tid. När grönsakerna börjat mjukna ska fiskgrytbitarna i. Sjud tills fisken är klar. Severa rykande het med en klick aioli & en skiva nybakad baguette.
lördag 12 september 2009
Örter, kockens blommor.
Visst går det bra med en del torkade örter som tex timjan & oregano, däremot går basilika helt bort, smakar te! Inget går upp emot färska örter, doften, smaken & så vackra. Man kan köpa plantor på en handelsträdgård & driva upp de hemma, gärna på altanen sommartid.
Timjan (Thymus vulgaris)
Timjan har används i ett par tusen år i både matlagning & som medicinalväxt. Den är en liten buske som är två decimeter hög med små grön-lila blad & lila-rosa blommor. Det finns sommar,trädgård,citron-& apelsintimjan för att nämna några. Den trivs på steniga sluttningar kring medelhavet. Namnet har örten fått av geken Teofrastos & timjan lär betyda själ & hjärta. Timjan har en konserverande effekt, antiseptisk, tar du antibiotika ät timjan så återställer den bakteriefloran, bra mot förkylning, sömnlöshet,dålig blodcirkulation, diarré ja listan kan göras lång på läkande effekter. Timjan är lite av en bas ört bland kockarna i matlagningen & har ett brett användningsområde. Vi får inte glömma att den smakar utsökt & passar bra till ärtsoppan! (med en varm punsch)
Tips: Prova att skära rå, tvättad potatis av fast sort i centimeter tjocka skivor. Lägg de i en ugnsplåt med olivolja,salt,svartpeppar,citron: klyftad & pressad,lägg med allt, vitlöksklyftor delade med skal & timjan. Rosta i ugnen på 210grader tills de fått fin färg & är mjuka i mitten. Njut till grillat eller kötträtter.
måndag 7 september 2009
Djuphavsfiske
söndag 6 september 2009
TACK CHRISTIAN!
Det blir mycket trevligt att träffa dom första medlemmarna på Rovers ölprovning i oktober. Antalet platser är ju begränsat men tjugo nya ansikten är väl vad man klarar av att minnas på en kväll. För vi använder väl inte spottkoppar?
Så, mitt första blogg-inlägg någonsin avklarat vilket känns skönt. Lite stelt, nervöst och trevande kanske men jag hoppas att det blir bättre nästa gång.
Jonas
lördag 5 september 2009
Välkommen Jonas
torsdag 3 september 2009
Chokladkaka!
Marie José
- 300gr smör
- 300gr socker
- 300gr mörkchoklad
- 7 hela ägg+ 1 gula
- 0,5 dl mjöl
smält smör & choklad på låg värme, vispa socker & äggulor poröst. Blanda chokladsmeten i äggsmeten & sikta i mjölet. Vispa vitorna hårda & vänd ner dem i blandningen. Fyll en smörad, mjölad springform & baka av i 160grad. varmluftsugn i 25 min. (vanlig ugn 175grad i 40min.) Den ska vara mjuk i mitten innan den svalnat. Avnjut med crème fraiche som vispas tjock med vaniljsocker i, får en härlig fräschör av krämens syrlighet.
tisdag 1 september 2009
Medlemmar
