Vad gör vi?

Ett sällskap där likasinnade kan träffas för att umgås och avnjuta goda drycker och mat. Det kommer att hållas provningar, föreläsningar, middagar och vingårdsbesök för att nämna några aktiviteter. Tips på drycker, recept, restauranger och barer.

söndag 23 januari 2011

Ta en promenad på kinesiskamuren i Tuve.

Nu är det bara en vecka kvar för er som vill vara med & lära er att laga mat som man gör i Asien.

Det är exotisk mat som har mycket känsla för kvalitet & ädla råvaror. Maten är inte bara fräsch utan även mycket sund & välsmakande. En del anrättningar är simpla att tillreda medans lärotiden för att bli en fin fin nudelkock tar 4 år & några år till för att bli en sushikock. Det råder en noggrannhet, presition & respekt för de fina råvarorna som är främmande för oss i västvärlden.

Det är nog inte många av er som har gått upp i ottan & begett er till fiskeauktionen bara för att se vad de tuffande båtarna har i sin fångst. Det är en speciell känsla att gå omkring i mellan rader av havets läckerheter som ligger & blänker & bara väntar på att få förgylla din tallrik.
De är inte så färgglada skapelser som simmar i våra vatten förutom nån Berggylta eller en liten Fjärsing som glimmrar i neonfärger.
Drömmen hade varit att få komma till världens största fiskeauktion i Tokyo!
Där finns allt från världens hav i alla dess färger & levande ting.
Där pågår en handel av det finaste av kvaliteter som tex. Tonfisk där de bästa exemplaren går lös på mer än vad en del lägger på sin bil.

Som de flesta matkulturer vi får hit så försvenskas de eller ändras så att de ska passa oss bättre, men i själva verket är det som bäst från början.
Ta sushi som exempel, ett näst intill obefintligt utbud av fisk & skaldjur. När man annars äter det mesta som simmar, kryper eller ålar sig. Portionerna är för stora för att passa våra åpna ögon i stället för att tas i en munsbit, bitarna med ris dränks i soya & wasabi vilket skulle få en stolt sushikock som gjort ett perfekt ris att porta dig från hans krog.

Nu när så många svenskar har fått upp ögonen för allt det goda som världen har att erbjuda skulle det vara uppskattat med lite fler gedigna ställen där man får det som det ska vara.

Så ta tillfället i akt & häng med på en annorlunda gatronomisk resa nu på lördag 29/1.
Ta hand om er alla Gourmander där ute & glöm inte att förnya era medlemskap, det kommer bli ett spännande år!

Christian

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar