Vad gör vi?

Ett sällskap där likasinnade kan träffas för att umgås och avnjuta goda drycker och mat. Det kommer att hållas provningar, föreläsningar, middagar och vingårdsbesök för att nämna några aktiviteter. Tips på drycker, recept, restauranger och barer.

torsdag 29 november 2012

Vad har vin och kapten Haddock med varandra att göra?




Kapten Haddock är seriefiguren i Tintin av belgaren Hergé. Han är den råbarkade sjömannen med det goda hjärtat. Han använder sig av "uppfinningsrika" svordomar som skapades för att visa på ett mustigt språk utan att störas av censuren. Fyra vanliga exempel har på svenska blivit "stormar och orkaner", "anfäkta och anamma", "bomber och granater" och "riv mina råsegel".

Haddock gillar att dricka whiskyn "Loch Lomond". En whisky som kommer från destilleriet Loch Lomond som byggdes 1965 på den södra sidan av sjön med samma namn. Drycken framställs enbart av mältat korn, det vill säga korn som fått gro. Det får den att smaka och dofta av säd, rök och ha inslag som honung, apelsin, sötlakrits och örter.

I Enhörningens hemlighet börjar kapten Haddock bli känd för oss läsare. Här får vi veta att kapten Haddock härstammar från en gammal fin släkt och att han har en stamfader som heter Francois Haddoque och som var riddare och kapten i Ludvig XIV:s kungliga flotta. Berättelsen fortsätter i Rackham den rödes skatt där de gör en ännu längre resa med ett fartyg än tidigare och där han åter visar sig vara en duktig kapten. Det visar sig att han får tag på den skatt som de söker och att han dessutom lyckats komma över det fina slottet Moulinsart som tillhört hans släkt.

Det är allmänt känt att serietecknare Hergé har hämtat sin inspiration till slottet Moulinsart från ett riktigt slott, nämligen Château de Cheverny. Moulinsart saknar Chevernys två yttre flyglar men centralbyggnaden med det lilla tornet är nästintill identiska. Från detta slott finns det faktiskt ett vin man kan dricka. Domaine de Montcy heter vinet och är från 2009. Ett riktigt intressant – och med tanke på historien vi gått igenom – ett kul vin.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar