Vad gör vi?

Ett sällskap där likasinnade kan träffas för att umgås och avnjuta goda drycker och mat. Det kommer att hållas provningar, föreläsningar, middagar och vingårdsbesök för att nämna några aktiviteter. Tips på drycker, recept, restauranger och barer.

söndag 4 november 2012

Buuuuh!! Glad Halloween på er.


Visst är det mysigt när höstmörkret är här, om man är inne i värmen vill säga. Har man dessutom något gott att äta och dricka i goda vänners lag så är det ju ännu bättre.

Är ni lika pyssliga som Ernst Kirsteiger och mig så får man ju lite pumpa över när man gröpt ur skallen. Eller om ni bara tycker det är gott, så har jag ett tips på ett kanon gott bröd.
En krispig surdegs baguette med pumpa, Grana Padano (Parmesan) och aprikos.

Pumpabröd:
800 gr      vatten
35 gr        jäst (2/3pkt)
540 gr      vetemjöl
200 gr      durumvetemjöl
640 gr      vetemjöl special
360 gr      vetesurdeg
20 gr        mörk sirap
40 gr        salt
70 gr        grana padano/ parmesan, riven
450 gr      pumpa, skalad, 1cm bitar
                Aprikosmarmelad till pensling
                  Saltade pumpakärnor till topping.
För surdegen ska kallt vatten och ekologiskt vetemjöl vispas ihop så det liknar en våffelsmet i koncistensen. Låt stå ute i rumstemperatur med lock tills det börjar bubbla och jäsa, det ska lukta syrligt. Vill man få lite extra fart på degen kan man blanda i nån nypa socker eller lite rivet äpple. Surdegen måste matas med mer smet när man tar av den och den ska förvaras kallt om man inte använder den varje dag. Då kan man ta ut den i rumstemperatur innan användning så att den vaknar till liv igen.

Lägg kärnorna i en het panna och skvätt på saltvatten i omgångar så att det hinner koka bort och kärnorna blir frostade av saltet.

Blanda samtliga ingredienser förutom saltet, osten och pumpan. Kör degen på lägsta växeln i 5 min. Tillsätt saltet och kör på mellanväxeln i 8 minuter. Tillsätt ost och pumpa kör ytterligare 1 minut. Låt degen vila i rumstemp i 90min. Gör baguetter, ca 400gr, snitta de diagonalt lätt med rakblad, låt jäsa.


Sätt ugnen på 250grader, sätt in bröden och spraya in vatten, baka av de på 220grader i ca 20min.

Sista minuten av bakningen ska brödet tas ut, penslas med marmelad och strössla på kärnorna. Sätt in igen och kör klar. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar