Vad gör vi?

Ett sällskap där likasinnade kan träffas för att umgås och avnjuta goda drycker och mat. Det kommer att hållas provningar, föreläsningar, middagar och vingårdsbesök för att nämna några aktiviteter. Tips på drycker, recept, restauranger och barer.

tisdag 13 november 2012

Inlagda rödbetor.

Jag äter pytt i panna ibland och då är det ett måste med inlagda rödbetor och stekt ägg. Det blir tyvärr oftast färdigköpt pytt som är ok om man kryddar till den med HP sås, worcestershiresås, salt och svartpeppar. Riktigt bra blir det om man gör en egen på kokt potatis, lök, biff, skinka, korv och samma kryddning.
Rödbetorna är nått som jag är riktigt förtjust i, OM! de är hemgjorda. Det är busenkelt, billigt och riktigt gott. De håller i evigheter i kylen om du mot förmodan inte skulle glufsa i dig de kommande middagarna.
Här är ett recept ni kan göra hemma.

inlagda rödbetor:
1 kg  rödbetor (gärna ekologiska)
2 dl ättika 10-12%
4 dl  socker
6 dl  vatten
8 st  kryddpepparkorn
8 st  svartpepparkorn
2 st  lagerblad
1 tum pepparrot, skalad i skivor

Koka sköljda rödbetor med skalet på i saltat vatten under lock tills de är genommjuka. Tiden varierar väldigt beroende på storlek och hur mycket som är i kastrullen. Säg drygt en timma om de är i clementin storlek.

Kallrör resterande ingredienser till lagen. Rör då och då tills sockret har löst sig.

Ta av betorna när de är klara och häll av de och kyl ner de så att det går att gnida av skalet med händerna, det går lättast när de är ljumna.

Klyfta de på ett par lager smörpapper på en skärbräda för att skona den mot miss Piggy färgning.
Lägg de i en väl rengjord glasburk med lock och häll på lagen så att den täcker betorna. Ställ svalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar