Vad gör vi?

Ett sällskap där likasinnade kan träffas för att umgås och avnjuta goda drycker och mat. Det kommer att hållas provningar, föreläsningar, middagar och vingårdsbesök för att nämna några aktiviteter. Tips på drycker, recept, restauranger och barer.

tisdag 19 oktober 2010

Under hösten ska vi strunta i regnet och istället le belåtet med en flaska shiraz i handen.

Hösten kom alldeles fort och det redan känner vi aningar av den annalkande vintern. Det är då det gäller att gilla läget, strunta i regnet och istället le belåtet med en flaska shiraz i handen.

Shiraz kallas druvan i hela Nya världen och är den samma som syrah när den odlas i Europa. Den kan ha kommit från staden Shiiraz i Iran, men minst lika troligt att den kommer från Rhônedalen.
I nya världen blir shirazvinerna ofta fruktiga av solen och i Frankrike kommer peppar och kryddighet fram. I Sydafrika blandas kryddigheten stundtals med en härlig ton av choklad och kaffe. Unga är vinerna gärna blåbärssmakande och med ålder får de ofta lite en lakritskaraktär. Kort sagt, en spännande druva som smakar olika när den odlas i olika delar av världen.
Min rekommendation denna gång blir en Kevin Arnold Shiraz 2004 är från producenten Waterford Wines. Producenten ligger i Stellenbosch i Sydafrika. Systembolaget benämner doften som nyanserad, mycket fruktig doft med tydlig karaktär av rostade ekfat, inslag av björnbär, plommon, stall, tobak och mörk choklad. Smaken är balanserad, mycket fruktig smak med rostad fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon, mynta, tobak och mörk choklad. Vinet har utnämnts till landets mest prisvärda vin av de svenska vinjournalisterna på Vinordic. Ett utomordentligt smakligt vin, kryddigt nog att värma oss i höstmörkret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar