När jag säger ordet öl, vad tänker du på då? Många tänker
säkert på något att släcka törsten med till en fotbollsmatch på tvn, eller
kanske något man dricker i bastun med vännerna? För mig så är det så mycket
mer. Jag skulle kunna ha en hel ölkväll med nära och kära. Allt från att ha en
god, ovanlig lambik som välkomstdrink till att servera en utsökt choklad-stout
till en mastig chokladefterrätt. Eller varför inte ha lite ölprovning hemma där
man får prova varandras favoritöl. Alla har sin egen uppfattning om öl, men
oavsett så tycker många att öl är gott! Det finns tre olika sorters öl, underjäst, överjäst och spontanjäst.
Över 90% av all öl som bryggs i världen är underjästa och oftast även ljusa. Lager
är namnet på de flesta underjästa öl och det är ett öl som jäser långsamt och
på låga temperaturer (5-12 grader). Jästen sjunker ganska snabbt till botten
och där har det underjästa ölet fått sitt namn ifrån. De andra ölsorterna i
kategorin underjästa öl är mörk lager och pilsner. Smaker man hittar i alla
dessa har en renare karaktär av malt och humle.

Spontanjäst öl är
väldigt ovanligt och innebär att man låter ölen jäsa i sin egen takt och att inte
tillföra någon jäst. Detta gör att det blir en mindre kontrollerad jäsning.
Jäsningen kan ta mellan 1-3 år. Den spontanjästa ölen är den torraste av alla
öl och innehåller ingen humle (alltså det som ger beskan i ölet) och ingen maltsmak. Smaken är väldigt
syrlig.
Spontanjästa öl delas in i fyra olika kategorier: Lambik,
gueuze, faro och fruktöl.
Så varför inte koka en god höstgryta och använda t ex veteöl.
Eller ha en ost- och ölkväll, med kanske en fruktöl eller en välsmakande ale, valet
är helt ditt och ingen kombination är rätt eller fel.
Med Vänliga Hälsningar
Elin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar