Vad gör vi?

Ett sällskap där likasinnade kan träffas för att umgås och avnjuta goda drycker och mat. Det kommer att hållas provningar, föreläsningar, middagar och vingårdsbesök för att nämna några aktiviteter. Tips på drycker, recept, restauranger och barer.

fredag 12 oktober 2012

Olika sorters öl


När jag säger ordet öl, vad tänker du på då? Många tänker säkert på något att släcka törsten med till en fotbollsmatch på tvn, eller kanske något man dricker i bastun med vännerna? För mig så är det så mycket mer. Jag skulle kunna ha en hel ölkväll med nära och kära. Allt från att ha en god, ovanlig lambik som välkomstdrink till att servera en utsökt choklad-stout till en mastig chokladefterrätt. Eller varför inte ha lite ölprovning hemma där man får prova varandras favoritöl. Alla har sin egen uppfattning om öl, men oavsett så tycker många att öl är gott! Det finns tre olika sorters öl, underjäst, överjäst och spontanjäst.





Över 90% av all öl som bryggs i världen är underjästa och oftast även ljusa. Lager är namnet på de flesta underjästa öl och det är ett öl som jäser långsamt och på låga temperaturer (5-12 grader). Jästen sjunker ganska snabbt till botten och där har det underjästa ölet fått sitt namn ifrån. De andra ölsorterna i kategorin underjästa öl är mörk lager och pilsner. Smaker man hittar i alla dessa har en renare karaktär av malt och humle.

Till överjästa öl tillhör sorter som ale, porter, stout och veteöl. Alla jäser på samma sätt, i rumstemperatur (15-25 grader) och när processen är klar stiger jästen upp till ytan, därav namnet överjäst. Efterjäsningen brukar inte vara länge, ca en vecka. Smakerna som finns i detta öl är mycket fruktigare och mer kryddig än i det underjästa ölet.

Spontanjäst öl är väldigt ovanligt och innebär att man låter ölen jäsa i sin egen takt och att inte tillföra någon jäst. Detta gör att det blir en mindre kontrollerad jäsning. Jäsningen kan ta mellan 1-3 år. Den spontanjästa ölen är den torraste av alla öl och innehåller ingen humle (alltså det som ger beskan i ölet) och ingen maltsmak. Smaken är väldigt syrlig.
Spontanjästa öl delas in i fyra olika kategorier: Lambik, gueuze, faro och fruktöl.

Så varför inte koka en god höstgryta och använda t ex veteöl. Eller ha en ost- och ölkväll, med kanske en fruktöl eller en välsmakande ale, valet är helt ditt och ingen kombination är rätt eller fel. 

Med Vänliga Hälsningar
Elin




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar