Vad gör vi?

Ett sällskap där likasinnade kan träffas för att umgås och avnjuta goda drycker och mat. Det kommer att hållas provningar, föreläsningar, middagar och vingårdsbesök för att nämna några aktiviteter. Tips på drycker, recept, restauranger och barer.

tisdag 21 juni 2011

Det är en dryg vecka sedan vi besökte Oaxen nu så både måltiden och intrycken har fått gott om tid att smältas. När jag, min sambo Sofia och våra tre vänner anlände till den lilla ön var vädret fint och när vi efter bad och incheckning på den väldigt vackra hotellbåten slog oss ner på terrassen utanför disponentvillan var förutsättningarna de bästa. Vi lät oss övertalas att ta ett glas champagne innan middagen och till bubblorna dukades det fram små aptitretare. Lättgravad abborre med löjrom och pepparrotsskum, charkuterier från trakten, granrisrökt svartrot m.m. var fantastiska små skapelser, alla med mycket hög smakrikedom.
När vi sedan satte oss till bords inomhus var vi ordentligt uppvärmda och redo för första rätten på vår åttarätters meny med tillhörande dryckespaket. Alla runt bordet var överens om att den vackra tallriken med fintärnad rå gös och ostron, blåstångspuré, porterskum och filmjölksgranité ( bland mycket annat!) var mer intressant än välsmakande. Men kök som spelar i den allra högsta divisionen måste få experimentera så vi hade överseende med den marina smakbomben. Nästa rätt ”tartar på älginnanlår & råräka med senapskräm,puré på inlagda enbär samt fänkål och rostade gryn” var väldigt trevlig och den efterföljande hela lilla glänsande strömmingen med hummer, persiljerotspuré, groddad mandel och kumminkryddat ströbröd förlät allt!
Under fem timmar åt vi sammanlagt femton rätter om man räknar in de små extra ”bjudisarna” och ett stort antal viner. Hav, land och sjö blandas friskt på Oaxen och ofta får man smaka vilda örter och växter som plockats plockats runt om på ön. De valda dryckerna är oftast ekologiskt eller biodynamiskt framställda och passar nästan alltid mycket bra till maträtterna. Det lyckas dock inte alltid och vi funderade på om det inte är ett lite snävt urval av t.ex viner även om det är bra att tänka på klimat och råvaror utan tillsatser. I det stora hela var upplevelsen fantastisk och när varsin liten ask med nio olika sorters praliner ställdes in till kaffet var vi proppmätta och mycket nöjda med kvällen.
Men…men…..på en krog som bedöms av den internationella matjournalistkåren som en av världens 50 bästa krogar och notan för en måltid går lös på över 3000kr per skalle är det svagt att inte allergiska gäster får en lika bra upplevelse som övriga i sällskapet. Även om varje rätt består av kanske åtta, nio olika moment känns det fattigt att det bara plockas bort något på tallriken och inte i något fall ersätts av ett passande tillbehör eller råvara. Har det klurats hela vintern på en fulländad meny borde det vara en enkel uppgift att hitta ersättningsprodukter för de idag inte alltför sällsynta allergiker som besöker krogen och betalar fullt pris för sin mat. Detta drog ner betyget och den extra guldstjärnan försvann därmed.
Nå, slutbetyget världsklass på maten och oftast utmärkta men inte alltid klockrena dryckesval är väl inte så illa. Matsalsarbetet är mycket bra om än något stramt kan vi tycka. Detta kompenserades dock av vårt sällskaps goda humör och glada upptåg runt bordet.

Tack Oaxen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar