Vad gör vi?

Ett sällskap där likasinnade kan träffas för att umgås och avnjuta goda drycker och mat. Det kommer att hållas provningar, föreläsningar, middagar och vingårdsbesök för att nämna några aktiviteter. Tips på drycker, recept, restauranger och barer.

fredag 15 juli 2011

Hoppsan…. Ett italienskt vin. Igen…


Hoppsan…. Ett italienskt vin. Igen…
Ja, jag har knappast dolt min fäbless för italienska viner – och då menar jag förstås de viner som man kan hitta runt min egen vingård La Casa Vola. Denna gång är det vitt vin. Krispigt så det sprakar. Och underbart gott – helt uppenbart. Matteo Correggia är producenten och det är en så kallad Roero Arneis.
Först slår ni upp vinet här:
I Piemonte finns det stora variationer i geografi, jordmån och klimat och det har resulterat i en vildvuxen flora av mer eller mindre kända druvsorter. Vitvinsdruvan Arneis är en av de mindre kända och användes historiskt för att mjuka upp Baroloviner. Denna tradition lever kvar i Roero då det är tillåtet att tillsätta en liten skvätt Arneis i Nebbiolovinerna. Ett i mitt tycke fantastiskt inslag som gör Nebbioloviner från Roero så intressanta. På 70-talet lär det enbart ha varit två odlare som hade kvar denna druva i vingårdarna. Under 1980-talet växte intresset för Arneis och 2006 hade odlingarna utökats till 600 hektar i Piemonte. Denna druva är nu känd och kan avnjutas med stor behållning.
Solmogna päron, äpplen, melon och krusbär med ett uns av honung ringlat över frukten möter näsan.. Päronen och kiwi/krusbären är honungssöta och syrligheten finns där också.

Dock är det en beställningsvara, så se till att beställa vinet och därefter går ni och köper det…!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar