Som fredagsmys gjorde Emmy & jag egna friterade munkar. Det är ett enkelt recept men det tar lite tid för jäsningen. När man väl gör de kan man ju göra ett gäng så är det bara att frysa in de & fritera direkt från frysen.
Det blir ett 40 tal stycken så det räcker till ett par serveringar för en gourmand.
Viktigt att tänka på när ni friterar är att ha ett lock nära till hands för att kunna lägga på om det börjar brinna. Det händer inte om ni bara passar det & är försiktiga. OBS! häll aldrig vatten på varm eller brinnande olja.
Använd en stektermometer & börja fritera när den visar 160 grader. Sänk spisen till medel temperatur.
En klassisk god smaksättning är att doppa de nyfriterade i kanelsocker, men där är det bara eran fantasi som sätter gränserna.
Recept:
1000 gr mjöl
100 gr socker
250 gr osaltat smör, smält
30 gr jäst
4 dl mjölk
5 gr salt
3 st ägg
Lös upp jästen i 37 gradig mjölk & blanda sedan 1/3 av mjölet till en smet. Låt jäsa i 30 min.
Blanda resten av ingredienserna till en lös deg. Låt jäsa 30 min till. Gör 40 gr bollar, platta ut, stansa ur mitten. Fritera eller frys till nästa fredagsmys.
Donuts är för snutar!
SvaraRadera