Vad gör vi?

Ett sällskap där likasinnade kan träffas för att umgås och avnjuta goda drycker och mat. Det kommer att hållas provningar, föreläsningar, middagar och vingårdsbesök för att nämna några aktiviteter. Tips på drycker, recept, restauranger och barer.

onsdag 4 augusti 2010

En noshörining gick genom mitt vardagsrum.

Jag har nyligen varit på La Spinetta, en av de mest kända vinårdar nära vår egen vingård La Casa Vola. Och här sitter jag i mitt vardagsrum och dricker en La Spinetta Bionzo.

La Spinetta ägs av familjen Rivetti. Firman producerade sitt första vin 1981 och ligger i Castignole. På mycket kort tid har man gjort sig känd för sina välgjorda viner. Flera gånger om har man tilldelats tre glas i vinbibeln Gambero Rosso för sina viner. La Spinettas mest kända karaktärsmärke är en noshörning – och den syns på varje etikett från denna vingård.

Varför noshörning? Etiketten är en noshörning ritad av Albrecht Dürer som målande 1515 en noshörning – fast han aldrig sett en sådan. Teckningens historia går tillbaka till den tid då en indisk noshörning kom till Lissabon, Portugal. Det var det första vilda djur av detta slaget som kom till Europa. Som en gåva från den portugisiska guvernören i Indien till den portugisiske kungen, arrangerades det att noshörningen skulle slåss med en elefant. Elefanten vände tydligen om och flydde. En beskrivning av noshörningen kom snart till Tyskland, troligtvis genom enkla skisser, efter vilka Dürer preparerade sina teckningar och träsnitt utan att över huvudtaget ha sett djuret. Dürers fantasifulla kreation var så pass övertygande att den stod som inspiration för andra illustratörer i over 300 år, även efter det att de sett levande noshörningar utan plattor och numrerade fält.

Bionzon exploderar i näsan. Få producenter jag har mött har så tydliga kännetecken, och det känns som om det sitter mycket i fatlagringen. Frukten är storsinnad och påträngande med tydlig svart vinbärssylt. Parfymerade drag av körsbärslikör och hallon finns där också, med toner av bittermandel och mandelmassa och en exotisk, förförande kryddmarknad med nejlikor och annat.

I munnen är den fruktig och knappt några tanniner alls. Syran håller det mesta på plats. Oväntat nog, får man säga: Bionzon använder alla möjligheter den hittar och lånar några extra av grannen, och det är supergott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar