Vad gör vi?

Ett sällskap där likasinnade kan träffas för att umgås och avnjuta goda drycker och mat. Det kommer att hållas provningar, föreläsningar, middagar och vingårdsbesök för att nämna några aktiviteter. Tips på drycker, recept, restauranger och barer.

torsdag 11 februari 2010

Vad tänker du du på när jag säger långkok?

Långkok?! Vad tänker du? Nåt som kräver en enorm tid, mer än du har tillgängligt? Nåt krångligt och svårlagat? Något du gärna äter men inte skulle få för dej att laga?Då är du inte ensam, men det hade varit fint att ändra uppfattning och faktiskt överraska din familj, dina vänner och med en måltid som får dem att först le brett och sedan lovprisa dina kokkonster!

Själva tanken med ett långkok är är att köttet, gärna med benet kvar, långsamt skall få ge smak åt buljongen den ligger i, tillsammans med rotfrukter,kryddor och annat gott. Om man sänker temperaturen på plattan förlänger man koktiden men får i gängäld en fylligare smak och ett kött som smälter i munnen.

Men hur skall man hinna med?? Tja frågan är om du har tid att tillbringa en knapp halvtimme eller så för att skära kött( man kan koka det helt om man vill), grönsaker och eventuellt bryna ingredienserna? För det är den tid som krävs för din gryta eller stek.

Riktigt effektiv är du om du tillagar kvällens mat medan koket sprider en ljuvlig doft i rummen och äter grytan en annan dag. Då behöver du inte stressa köttet utan sänker plattan till ett minimum och glömmer bort härligheten några timmar. Känn på köttet då och då. Det skall knappt ge något motstånd.

En välgjord gryta är något av det godaste man kan äta och fler och fler omdefinierar sin syn på lyx och sätter den rustika, högsmakande långkoksmaten före t.ex fläsk- eller oxfilé. Så nu när du har fått reda på att du kan själv så finns det ingen anledning att vänta. Bjud dej själv och någon du tycker extra mycket om på middag redan i morgon!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar