Vad gör vi?

Ett sällskap där likasinnade kan träffas för att umgås och avnjuta goda drycker och mat. Det kommer att hållas provningar, föreläsningar, middagar och vingårdsbesök för att nämna några aktiviteter. Tips på drycker, recept, restauranger och barer.

söndag 28 februari 2010

Barbera - långsamt vin till långsam mat

För ett tag sedan blev jag om bedd att skriva för Frontview. Jonas skrev om långkok och jag om vinerna. Inspirationen kommer från min egna vingård ”La Casa Vola” som ligger i Piemonte i norra Italien.

Här är artikeln:


I Piemonte är och förblir konceptet ”slow food” viktigt och därför väljer man närproducerade druvor och etablerade metoder som använts genom alla år för att producera de bästa vinerna. Här är man stolt över sitt arv, sin jord och sina tidigare generationers kunskaper om mat och vin. Här råder inte nyhetens behag utan snarare värdet av att föra traditionen vidare. Ju mer lokalt producerat vinet är desto högre blir det värdesatt.

Det doftar jord, lantlighet och tryffel i Piemonte. Dimman ligger tät över bergen under hösten och under sommaren är värmen en ständig följeslagare. På vår gård ”La Casa Vola” som ligger i Piemonte, närmare bestämt i närheten av de kända vinområdena Alba och Asti, har vi vita druvor. Moscatodruvan är områdets specialitet och dricks här som förstahandsval när man väljer vitt vin.

Men i det här området finns också fantastiska viner som är gjorda på barberadruvan. Smakfyllda, fruktiga och lagom lätta att dricka. Mot bakgrund av detta väljer jag två Barberavin till grytan. Det första vinet ackompanjerar smakerna i den långsamt kokade högreven. Det andra vinet låter grytans eftersmak leva kvar i vinets karaktär.

Det första ”grytvinet” blir Antè Barbera d'Asti (nr 32335, 89 kronor). Doften är stor och fruktig med karaktär av blåbär, mogna plommon, nymalet kaffe och rostade ekfat. Smaken är fyllig med frisk syra och karaktär av örter, stenfrukt, körsbär, cederträ, kaffe och nya rostade ekfat. Druvorna skördas manuellt från Ca' Biancas egna vingårdar vid full mognad i början av oktober. Vinet jäser med skalkontakt på rostfria tankar. Därefter mognar vinet sju månader på delvis nya rostade franska fat.

Det andra vinet blir Icardi Nuj Suj 2005 (nr 99080, 159 kronor). Vinet har kryddig doft med fatkaraktär, inslag av körsbär, björnbär, salvia och lakrits och kryddig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, björnbär, salvia och kaffe.

Sammanfattningvis två viner som matchar upp smakerna i ett långkok och som man gärna har med sig i smakminnet!

La Casa Vola tar emot gäster som vill uppleva mat och vin i Piemonte. Läs mer på www.lacasavola.com och på bloggen http://lacasavola.wordpress.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar