Vad gör vi?

Ett sällskap där likasinnade kan träffas för att umgås och avnjuta goda drycker och mat. Det kommer att hållas provningar, föreläsningar, middagar och vingårdsbesök för att nämna några aktiviteter. Tips på drycker, recept, restauranger och barer.

torsdag 18 februari 2010

Koriander.


Coriandrum sativum- Koriandern gör underverk i det asiatiska köket!



Koriander har länge varit en ört som är starkt parfymaromatisk & främmande för mig, men som de senaste åren blommat upp & spelat ett spratt för mina smaksinnen. Den doftar starkt & för en del rent av illa, där av namnet som härstammar från grekiskan, koriannon som betyder vägglus & annison som är Anis. Tycker man den har en för säregen smak kan jag rekommendera att prova den i en sås, gryta eller marinad istället för att strö strimlade blad över en sallad.


Koriander används flitigt i Asien & Sydamerika. Den har som läkeört & krydda ett över 3000 år förflutet från sydeuropa & mellanöstern där den vandrat upp till norra Europa. På bronåldern skeppades koriandern med handelsresande från England runt i världen, till Nordamerika & Indien. Till Syd- & Centralamerika kom den med Conquistadorerna. Benediktinermunkarna tog med sig örten till oss i Svearike inte för än på 1200-talet men det tog 400 år innan det började odlas i våra trädgårdar.



Koriandern är en lättodlad ettårig växt som trivs om den får mycket sol & en lång säsong. Man skördar fröna i Augusti då man klipper av plantorna, binder upp dem i buntar & låter de torka i papperspåsar. När fröna trillat av förvarar man de i en lufttät mörk burk. Hela växten är ätlig, bladen, stjälken & roten som är god att koka eller krossa i en sås. Fröna rostas med fördel & används både i salta & söta anrättningar.


Plantorna liknar Hundkex med långa, tunna, gröna stjälkar med vitrosa blomkronor.

Den stimulerande oljan som finns i fröna lär vara uppiggande & kunna hjälpa till med matsmältningen. Örten används mycket som smaksättning i mediciner & som essens i krämer mot reumatisk värk i leder & muskler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar