
Söt chilisås.
Det här är en kraftig sås med drag som passar till mycket men för att göra det enkelt så kan man servera den till stekta Tigerräkor. Vill ni lyxa till det så kan man fritera kräftstjärtar. Det finns tempuramix, en mix som blandas med vatten som kräftstjärtarna kan doppas i & friteras. Mixen finns i asiatiska mataffärer där ni även hittar de andra ingredienserna.
Har ni inte varit i en sådan affär kan jag varmt rekommendera det, det är en annorlund upplevelse. Det finns mycket olika varor från bla. Thailand, Kina & Japan.
Är man osäker på vad allt är så får man fråga sig fram, men var beredd på att känna dig som en turist för expediten kan lika gärna vara någon som kommit utfrån lagret & svarar dig på kinesiska. Det löser sig alltid i slutändan så var inte rädda för att prova på, det är BILLIGT & fräscht.
Detta receptet är ett restaurangrecept så det går tyvärr inte att dra ner mer på ingredienserna för att få med allt.
Recept:
- 10 st vitlöksklyftor, skalade
- 3 st rödchili, rensade
- 3 tummar ingefära, skalad & riven
- 1 tum galangal, inefära släkting, skalad & riven
- 3 st citrongräs, skalad, använd de mjällare bladen, skuren
- 6 st limeblad, färsk el. färskfrysta, strimlade
- 1/2 kruka koriander, använd stjälkarna också
- 3,5 dl socker
- 1 dl risvinäger
- 0,5 dl Nam pla, asiatisk fisksås
- 1 dl Tamari, mildare soyasort
Börja med att smälta sockret i en tjockbottnad kastrull tills det fått ljusbrun färg, häll på vinäger, fisksås & tamari. Koka till en karamell, trögflytande (116grader). Under tiden som karamellen kokar ska resten av ingredienserna läggas i en matberedare & köras till allt är fin hackat. Slå sedan på karamellen över hacket & kör runt lite. Låt svalna & severa sparsamt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar