Vad gör vi?

Ett sällskap där likasinnade kan träffas för att umgås och avnjuta goda drycker och mat. Det kommer att hållas provningar, föreläsningar, middagar och vingårdsbesök för att nämna några aktiviteter. Tips på drycker, recept, restauranger och barer.

måndag 25 januari 2010

Choklad i överflöd!

I lördags var det chokladprovning med Claes Engberg på Berzeliichoklad & 17 intresserade kom för att stilla sitt sötbehov & fördjupa sina kunskaper i kakaobönans historia. Claes är en påläst & rolig föreläsare så de nästan 2 timmarna gick fort där man stod & lyssnade på kakaons historia, om odling av planta, framställning av choklad, de olika bönorna som används till produktion.

Det bästa var väl ändå när vi fick gå igenom 12 sorter extra fin choklad från vit, mjölk, mörk till 100% ren choklad. Det var chokklad med bönor från Asien, Afrika & Sydamerika.

Det var lite av en vinprovning där man kände stor skillnad av smaker i ett brett spektra, syra, bitterhet, fett, strävhet & lent. Mycket behagliga överraskningar rakt igenom.
För min del var den mest utstickande sorten en phillipinsk choklad av Trinitario böna vid namn Askinosie Dark Milk 62%. En mölkchoklad på 62% gjord på getmjölk med lite flingsalt i. En mycket god choklad där jag efter en stund tycktes känna en eftersmak av den härliga osten Gryuère Kaltbach på ett angenämt sätt. Ett bra alternativ för laktosintolleranta då de kan äta getmjölk. Denna njutning i form av en 85 gr kaka kostade mig 95:-.

Till sist provade vi även ett antal praliner med olika fyllning där vi också fick en genomgång på hur man gör sådana & varför det 2 dagar att göra en sådan vacker skapelse.

Låt er frestas, Jag kan varmt rekommendera er att handla godsaker här i från eller hänga med nästa chokladaktivitet som kommer nästa gång.
Alla kort på sidan från chokladprovningen är tagna av Elin Carlsson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar