Vad gör vi?

Ett sällskap där likasinnade kan träffas för att umgås och avnjuta goda drycker och mat. Det kommer att hållas provningar, föreläsningar, middagar och vingårdsbesök för att nämna några aktiviteter. Tips på drycker, recept, restauranger och barer.

torsdag 1 september 2011

 I norra Lyngby där vi spenderar en vecka för att fira svärfar finns det mycket av vilda godsaker. Nypon & havtorn växer över allt i närheten av havet. Naturligtvis kan jag inte låta bli att ta för mig av floran runt omkring mig. Ska jag vara ärlig har jag aldrig sett en havtornsbuske innan, men när jag såg de små gyllene bären var det bara till stugan & googla på de.
Nyonen tänkte jag prova att göra en chutney på. Hade jag bara haft lite mer tid så hade jag fyllt bagaget & tagit med mig hem för att laborera med & använda på jobbet.


Havtornen har jag alltid köpt dyrt till krogen & igentligen inte tänkt på hur det såg ut innan de hamnade i vår frys. Bären kan man kalla för superbär, de är fullproppade med allt möjligt som kroppen behöver. Man hade antagligen kunnat överleva en längre tid bara på bären & vatten. http://handbok.alternativ.nu Följ den här länken så kan ni läsa mycket om havtorn & en massa annat för självhushåll med ätbara livsmedel i vår omgivning.


Det finns olika sorters havtorn, de jag är van vid är smalare & avlånga. De är sura med en speciell smak som jag  inte kan likna med något annat. Den förgylls med socker, lyfts lite och blir inte så skarp.
Först tänkte jag att jag skulle komma hem med storkovan och förse hela västkusten hemma med de här delikatesserna, FEL, FEL, FEL!! Nu förstår jag varför de är dyra, det är garanterat första & sista gången jag försöker plocka de i större skala. Dra mig baklänges!!!! Minst i timma vid en & samma buske & två Carlsberg senare har jag fått ihop ett törnbuskage i min ryggsäck. Plocka lite nypon på vägen hem & sen var det bara att kavla upp ärmarna. Ca. två timmar senare med hjälp av Lennart så fick vi ihop hela 1,2 Liter bär, vilket skämt. Jag kastade in handduken & får erkänna att de resterande kvistarna hamnade på komposten. Kliande, svidande, lätt svullna fingrar av de 5 cm långa taggarna & kittlande små jä..a fötter av ett 50 tal rävsaxar som tydligen bodde på kvisten innanför bären, fick oss att lätt vilja betala 1000:-/kg om man någon gång ska använda de för hemmabruk.
Så det kan väl hända att det hoppade ut en lite större groda ur min mun när jag läste på nätet när jag var klar, att man kan frysa in kvistarna på så få minusgrader som möjligt och skaka av bären.
I vilket fall som helst så blev det en fräsch saft med exotisk smak. 
Här följer receptet:
1,2 lit   havtorn, rensade 
1 lit                    socker
1 lit                      vatten
Lägg i allt i en stor kastrull, koka upp kraftigt & låt stå & dra utan värme i minst en timma. Häll av saften genom ett durkslag, tryck ut all saft ur fruktköttet. Sila genom en finmaskig sil, kyl. Njut lätt utspädd med vatten & isbitar, eller som vi spetsad med vodka & en skiva citron.
Hoppas jag inte har skrämt upp er nu, det är värt det med tanke på hur nyttigt & välsmakande det är. Om nån annan plockar de ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar