Vad gör vi?

Ett sällskap där likasinnade kan träffas för att umgås och avnjuta goda drycker och mat. Det kommer att hållas provningar, föreläsningar, middagar och vingårdsbesök för att nämna några aktiviteter. Tips på drycker, recept, restauranger och barer.

fredag 20 maj 2011

Grönsakssafari.

I onsdags stack några kollegor & jag iväg tidig morgon till Frillesås för att se hur grödorna vi använder varje dag ser ut innan vi lägger de i kastrullen. Vi mötte upp Nicklas från Olsegården som levererar grönsaker till oss för att guida oss genom olika grönsaksodlingar. Vi var på Åsens morotsodling & drog upp den första moroten som var tjock som en tändsticka. Resan gick vidare till stockens lökodling där de skulle skörda en fyra miljoner lökar den här säsongen.

En riktig upplevelse var att få besöka trollåsens tomatodling i Bua. Vi blev bjudna på en härlig frukost med en hel tomatbuffé i alla dess färger & former. När vi kom in i växthuset kändes det som att vi klev in en regnskog, höga gröna slingrande växter med en härlig doft som jag kände igen från växthuset på landet när jag var liten. Härligt! Den fuktiga värmen påminde om Thailand, man ville inte gå ut.
25 000 plantor med 25 unika sorter var imponerande. Det var som rena biologilektionen, det var tvunget att hålla reda på vilka flugor som angrep plantorna så att en annan sort kunde planteras in. Likaså med mögelsorter.

Det som var mest förvånande var att vissa plantor kunde bli upp till 15 meter långa, de snörades fast i taket för att sakta sänkas när de växte. Nått så självklart som jord behövdes tydligen inte, utan de växte i stenull, isolering, & fick sin näring genom vatten med tillsatt näring & gödning.
Det var ett rent hantverk då allt gjordes för hand, rensa plantorna, sänka de från att växa upp i taket, skörda de & kolla efter skadedjur på bladen & plantera in humlor bla.

Sista turen gick av mot en salladsodling där härligt mörklila sammetsfärgade långa rader sträckte sig i den mörka myllan. Det var fina huvuden med Lollo Rosso sallad, men  även Roman, Krisp & frissé fanns. Jag fick med några småplantor som nu slagit rot i mina rabatter. Det var mycket intressant att få höra direkt av varje storbonde på grönsaksodling hur allt gick till.

Nästa tur går till Ugglarp där de odlar alla möjliga konstiga skott, örter, blommor, ja allt som är annorlunda & svårt att få tag på. Men det kommer att ta en hel dag att gå igenom allt där.

Vill ni inte åka så långt kan jag rekommendera Bärby i Säve där man kan plocka bär & grönsaker billigt, eller handla i deras lanthandel. Där har ni verkligen lokalodlat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar