Jag prövade här om kvällen att linda in Morbier ost i lättrökt lufttorkad skinka & lägga det på grillen. Kanon gott, skinkan får dessvärre ingen färg men osten blir härligt krämig & smakerna kommer fram fint från den annars rätt milda osten. Till detta prövade jag min hemgjorda plommon & fikonchutney som lagrats i två år, passade fint med något sötsyrligt till.Jag rekommenderar att använda en skinka som inte är så hårt torkad då den inte fäster i sig själv när man lindar den. Sen är det väl ändå syndigt att lägga på en dyr Pata Negra skinka på grillen, den ska ju njutas i väl tempererad i tunna skivor.
Osten kommer från Jura i Frankrike & är oftast gjord på opastöriserad komjölk. Den har en halvhård kärna innanför det oranga hårda ytskiktet. Den karekaristiska gråa linjen som delar av de båda h alvorna är aska som bonden förr i tiden hällde över ostmassan från morgonmjölken i väntan på att få mjölka ännu en gång på eftermiddagen. Numera delas osten & man strör över aska & salt för att den ska se sig lik ut. Fetthalten är 45% i torrmassan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar