Vad gör vi?

Ett sällskap där likasinnade kan träffas för att umgås och avnjuta goda drycker och mat. Det kommer att hållas provningar, föreläsningar, middagar och vingårdsbesök för att nämna några aktiviteter. Tips på drycker, recept, restauranger och barer.

söndag 18 juli 2010

Gott snack på grillen!

Jag prövade här om kvällen att linda in Morbier ost i lättrökt lufttorkad skinka & lägga det på grillen. Kanon gott, skinkan får dessvärre ingen färg men osten blir härligt krämig & smakerna kommer fram fint från den annars rätt milda osten. Till detta prövade jag min hemgjorda plommon & fikonchutney som lagrats i två år, passade fint med något sötsyrligt till.
Jag rekommenderar att använda en skinka som inte är så hårt torkad då den inte fäster i sig själv när man lindar den. Sen är det väl ändå syndigt att lägga på en dyr Pata Negra skinka på grillen, den ska ju njutas i väl tempererad i tunna skivor.

Osten kommer från Jura i Frankrike & är oftast gjord på opastöriserad komjölk. Den har en halvhård kärna innanför det oranga hårda ytskiktet. Den karekaristiska gråa linjen som delar av de båda h alvorna är aska som bonden förr i tiden hällde över ostmassan från morgonmjölken i väntan på att få mjölka ännu en gång på eftermiddagen. Numera delas osten & man strör över aska & salt för att den ska se sig lik ut. Fetthalten är 45% i torrmassan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar