Vad gör vi?

Ett sällskap där likasinnade kan träffas för att umgås och avnjuta goda drycker och mat. Det kommer att hållas provningar, föreläsningar, middagar och vingårdsbesök för att nämna några aktiviteter. Tips på drycker, recept, restauranger och barer.

torsdag 10 juni 2010

Slow food - vägen till ett bättre liv?

Nästa söndag åker jag och Sofia till Piemonte. I ett av Italiens fantastiska mat och vinområden skall vi bila runt i en vecka och besöka marknader, restauranger och inte minst våra vänner Claes och Anders ( Gourmands dryckesexpert, reds. anm.) i deras förhoppningsvis då beboeliga hus i Santo Stefano Belbo.



Maten i Piemonte är viktigare än vi kan föreställa oss tror jag. Men det moderna samhället har de senaste decennierna hunnit ifatt även Italien , och Mc Donalds och fryst färdigmat har tagit sig in i folkhemmet med rasande fart. I början av åttiotalet fick denna utveckling några människor i den lilla staden Bra några mil söder om Turin att reagera. De fann att det inte längre gick att köpa god lokalproducerad mat eller dryck i butikerna eller restaurangerna pga de stora livsmedelskedjornas ökade dominans och bestämde sig för att starta en förening som främjar lokal och sund hantverksproduktion. Piero Sardo, en av grundarna av Sloow foodrörelsen, tillhörde den intelektuella vänstern men tröttnade på politiken och tyckte att "kan man inte förändra världen så kan man åtminstone byta meny i sin hemtrakt".



Sedan starten har det hunnits med väldigt mycket. Bl.a. har man fått Coop i Italien att börja sälja lokalproducerade varor i sina över tusen butiker och stormarknader vilket i Piemonte medförde att antalet små livsmedelsföretag ökade från 148 tiil 309 på fyra år. Projektet "Tierra Madre" syftar till att rädda utrotningshotade djur, grödor och livsmedel runt om i världen för att bevara matkulturen åt eftervärlden. Bl.a. den samiska "suovan"!



Det Sloow food jobbar mot är fast food, den globala och snabbt växande snabbmatsindustrin och EU-byråkrati som försvårar för småskaliga livsmededelsproducenter. Men kärnan i verksammheten är nog ändå en fråga om livsattityd. Att vi borde tänka till lite och tagga ner en smula. Fråga oss om det industriella samhällets hets och effektivitet bara är av godo?



Jag kan erkänna att det inte är lätt att bryta sina vanor och mönster och som sann gourmand faller jag då och då för frestelser som multinationellt tillverkade hamburgare och brun läsk och jag vet inte många som kan äta lika snabbt som mej själv. Men i grund och botten vet jag att det är i en miljö där goda vänner samlas och samtalar i timmar runt vällagad mat gjord på schyssta råvaror som jag trivs bäst och hör hemma så Sloow food-ideologin inspirerar mej mer och mer. Hoppas att jag lockat fler Gourmander till eftertanke med denna introduktion!



Trevliga böcker jag stulit information från:



"Solens smak" av Bo Hagström

"Långsam mat och lugnare liv" av Lena Katarina Svanberg och Marita Jonsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar