Vad gör vi?

Ett sällskap där likasinnade kan träffas för att umgås och avnjuta goda drycker och mat. Det kommer att hållas provningar, föreläsningar, middagar och vingårdsbesök för att nämna några aktiviteter. Tips på drycker, recept, restauranger och barer.

torsdag 13 december 2012

Julsenap.


Jag fick ett tips från vår ölälskande fotograf Elin på ett recept från Oceanbryggeriet. Så damma av er mortel för nu ska det stötas senapsfrö. Det här är inte så svårt som det verkar och det går rätt snabbt, men senapen blir godare om man har lite framförhållning och låter den mogna i kylen två veckor.

Ölsenap:
1 dl    bruna senapsfrö
1 dl    coleman´s senapspulver
2,5 dl Ocean julöl
2 tsk   salt
4 msk muscovadosocker
2 msk maltvinäger el. rödvinsvinäger
0,5 dl  rapsolja av bra sort
Jag vill börja med att säga att jag har dragit ner på ölmängden något för att man inte ska behöva reda av senapen med mjöl om den ev. skulle bli lite för lös.

Häll senapsfröna i en stor mortel med tillsammans med 0,5dl ölen. Mortla och då senapen blir för tjock, tillsätt ytterligare 0,5dl öl. Tillsätt resten av ölen då rätt kornstorlek har uppnåtts enligt tycke.
Lös upp sockret i vinägern. Mortla ner senapspulvret. Tillsätt vinägerblandningen, olja och salt.
Sterilisera en glasburk med lock. Fyll med senapen och låt mogna.

Den här funkar ju bra till julbordet eller en god hemgjord korv, surkål och potatismos. Glöm inte en stor kall till det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar