Vad gör vi?

Ett sällskap där likasinnade kan träffas för att umgås och avnjuta goda drycker och mat. Det kommer att hållas provningar, föreläsningar, middagar och vingårdsbesök för att nämna några aktiviteter. Tips på drycker, recept, restauranger och barer.

onsdag 26 oktober 2011

Fortsättning på charkskolan.


Serranoskinka:                                                                                                                                                                





Jamón Serrano är en av de spanska varianterna av lufttorkad skinka. Den görs huvudsakligen av cerdo blanco, vita grisar från bergsområdena, där av namnet från det spanska sierra som betyder berg. Serrano torkas i minst 9 månader till skillnad från sin landsman Pata Negra, som anses mer i klass som en Rolls Roys, på minst 2 år. Pata Negraskinkorna tas från cerdo Ibérico, Iberisk svartfotad renrasig gris som föds upp på bla. ekollon som har en kraftigare smak än cerdo blanco.
De första anteckningarna som hittats om hur skinkan tillreds sträcker sig så långt tillbaka som 200 talet.
Både Parma och Serrano sätts fast i en träställning när de ska skivas upp för servering av en person med lätta händer. Lövtunna korta skivor avlägsnas med hjälp av en mycket vass tunn kniv liknande våra laxknivar. Skivorna skärs av den temperade skinkan där de sprids ut på ett fat och får ligga framme tills fettet börjar att svettas innan de får avnjutas där fettet smälter på tungan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar